Care sunt cele mai des întâlnite alergii și cum le putem trata?
Bolile din sfera alergiilor se numără și ele printre afecțiunile pe care le tratăm cu succes în cadrul Trasilvania Healing Centre. Dermatita atopică, astmul, febra fânului, bolile inflamatorii intestinale sunt câteva exemple de afecțiuni care apar pe fondul dezechilibrelor sistemului imunitar de tip alergic.
Cu ajutorul unui concept terapeutic integrativ, astfel de dezechilibre pot fi, de cele mai multe ori, vindecate, sau cel puțin semnificativ ameliorate, îmbunătățind totodată considerabil calitatea vieții pacienților.
Cum e să trăiești cu alergii?
Problemele de natură alergică ale unui membru al familiei se răsfrâng asupra întregii familii. Părinții copiilor afectați știu ce greu este atunci când un copil nu poate să doarmă din pricina pruritului, a durerilor abdominale sau a agitației, ori atunci când nu mai poate respira în toiul nopții.
Este extrem de dificil este pentru o familie să meargă în concediu, la petreceri sau chiar să gătească acasă, atunci când un membru al familiei suferă de alergii alimentare și are astfel nevoie de un regim alimentar special! La fel este atunci când trimitem copilul afectat de alergie la grădiniță, asigurându-ne că acesta nu intră în contact cu anumite alimente.
Eczemele de la nivelul feței, al mâinilor sau al altor părți vizibile ale corpului reprezintă o importantă sursă de stres psihic pentru copii și adulți în egală măsură. Acestea sunt doar câteva exemple care ilustrează implicațiile sociale ale alergiilor.
Care sunt simptomele alergiilor?
Sistemul imunitar operează în întregul corp și este interconectat, structural și funcțional, cu toate celelalte sisteme din organismul uman.
Printre simptomele obișnuite se numără eczemele uscate sau umede, eritemul, veziculele, crustele asociate cu un prurit, toate acestea putând afecta doar anumite părți ale corpului, dar și întreaga sa suprafață. Regiunile cel mai frecvent afectate sunt fața, gâtul, precum și plica cotului și zona din spatele genunchiului.
La sugari, primul semn al bolii este reprezentat deseori de crustele de lapte, erupții cutanate eritematoase supurate, scuamoase, în special pe scalp și pe părțile laterale ale feței. În cazul formelor severe, aceste erupții se pot răspândi pe întregul trunchi.
La copiii mici și inclusiv până la vârsta pubertății, eczemele pot migra sau se pot concentra în regiunea plicii cotului și în zona din spatele genunchiului, existând însă și aici riscul de a fi afectat și trunchiul.
La adulți, tipice sunt tegumentele uscate pe întregul corp.
Manifestările se pot agrava periodic. Pruritul deranjant poate persista până la vârste înaintate, însă adesea se ameliorează pe parcursul vieții.
De reținut despre tratament
Problematic este faptul că, din pricina mâncărimii chinuitoare și a scărpinatului, eczemele se pot infecta cu bacterii sau fungi, ceea ce înrăutățește situația. Prin urmare, în completarea tratării cauzelor, este nevoie și de un tratament local și/sau de un tratament simptomatic, de exemplu, cu unguente specifice și medicamente antihistaminice.
În special la începutul terapiei pot apărea reacții de detoxifiere, care pot determina uneori agravarea temporară a simptomatologiei.
Cum se manifestă erupțiile cutanate?
Erupțiile cutanate pot fi permanente sau pot apărea în pusee. Există persoane la care simptomele apar pentru prima dată după vârsta de 40 de ani. La unii copii, eczemele se remit de la sine, fără tratament, după câțiva ani, iar la alții după pubertate. Există însă și persoane la care patologia se cronicizează, înrăutățindu-se pe parcurs.
Este important să reținem faptul că manifestările cutanate vizibile nu sunt singurele urmări ale funcționării anormale a sistemului imunitar.
Chiar și atunci când nu există modificări vizibile care pot fi corelate cu dermatita atopică, în corp se pot produce reacții alergice, lucru valabil chiar și în absența oricăror simptome perceptibile.
Cum recunoaștem alergiile cu simptome atipice?
În prezența unui factor declanșator cum ar fi, de pildă, o infecție, persistența unei tulburări funcționale de natură alergică poate duce la izbucnirea unei afecțiuni alergice din sfera așa-numitelor alergii atopice.
Prin urmare, este important să căutăm simptomele care indică o alergie și să suspectăm reacții alergice în organism chiar și atunci când simptomele sunt atipice.
Ce alte simptome pot semnala o alergie?
Alte simptome ce însoțesc frecvent reacțiile alergice sunt:
- neliniștea
- hiperactivitatea
- dificultățile de concentrare
- iritabilitatea
- tulburările de dezvoltare la copii
- problemele de fertilitate
- problemele digestive
- colonul iritabil
- epilepsia
- tulburările de coordonare
- vertijul
- oboseala
- depresia
- tulburările de somn
Ce consecințe pot avea alergiile?
Un profil de reacție de tip alergic al organismului poate duce, în cele din urmă, la declanșarea unor boli autoimune, motiv pentru care, în cazul pacienților noștri, punem un accent deosebit pe vindecarea completă a reacțiilor alergice, indiferent de tipul acestora.
Mai mult decât atât, pentru tratarea cu succes a bolilor autoimune este absolut indispensabil să fie diagnosticate și tratate cu succes manifestările alergice, întrucât acestea pot deseori coexista.
Timpul necesar până la ameliorarea sau vindecarea simptomelor diferă semnificativ de la o persoană la alta, acesta depinzând de numeroși factori.
De exemplu, în cazul unor copii, simptomele au dispărut complet în decurs de patru săptămâni. În cazul altor copii însă, a fost nevoie de un an și jumătate pentru a obține aceleași rezultate terapeutice.
Alți factori
Aspectul pielii poate fi afectat negativ și de stresul psihic, emoțional sau fizic, acesta fiind un factor favorizant pentru apariția inflamațiilor. Corpul poate deprinde anumite tipare de reacție alergică, care, în contextul unor stimuli puternici, pot accentua simptomele alergice.