Știm că orice mamă ar face orice pentru copilul ei, de aceea la Transilvania Healing Centre una dintre prioritățile noastre este de a avea grijă și de mămici. Atunci când ne concentrăm toată energia asupra stării de bine a copiilor, putem să ne expunem unor riscuri de sănătate pe noi înșine. Experții Transilvania Healing Centre ne atrag astăzi atenția asupra unora dintre aceste riscuri și ne ajută să le evităm.
Corpul și mintea noastră formează același organism. De aceea, atunci când ceva nu merge bine într-una ditre aceste sfere, problemele se pot manifesta și în cealaltă. În cazul problemelor de sănătate de orice natură, apar reacții psihice de apărare, datorită multiplelor interacțiuni între psihic și sistemul imunitar. De pildă, tristețea reduce semnificativ capacitatea limfocitelor de a produce anticorpi împotriva bacteriilor.
Facem orice pentru copiii noștri – însă care sunt consecințele asupra noastră?
La Transilvania Healing Centre știm că, pentru a putea avea grijă de cei dragi, trebuie să fim și noi înșine într-o stare de echilibru.
Presiunea excesivă la care sunt supuse mamele cu copii care suferă de alergii, de exemplu, poate avea diverse efecte negative. Este normal, dată fiind suferința copiilor, ca mama să își concentreze și mai mult atenția asupra acestora, iar somnul nocturn să îi fie tulburat. Pentru mai multe informații despre tratarea alergiilor la Transilvania Healing Centre, vă invităm să citiți acest material informativ.
Pentru multe mame nu mai există momente de odihnă nici noaptea, nici ziua – și se instalează o stare de epuizare, ce poate cauza răbufniri emoționale negative și frustrare. Acestea pot ajunge să trezească inclusiv sentimente de vinovăție.
Riscăm să intrăm într-un cerc vicios
Cercul vicios continuă cu o mai mare atenție acordată copilului, cu mai multe dorințe ale acestuia pe care mama este dispusă să le îndeplinească și cu mai puține limite impuse acestuia. Pe de o parte, copiii se bucură de această atenție sporită, și o revendică atunci când nu li se mai oferă. Pe de altă parte însă, aceștia sunt prea puțin îndrumați și resimt frustrarea drept o slăbiciune a protectoarei lor. Toate acestea le creează copiilor un sentiment de nesiguranță și le accentuează comportamentele problematice. În plus, atenția sporită acordată doar unui copil devine o sursă de frustrare pentru ceilalți membri ai familiei.
Ce putem face?
Știm că tratarea copiilor cu afecțiuni alergice și supuși unor solicitări psihice evidente este semnificativ mai dificilă.
În cazul acestora se impune a preveni și a remedia cu promptitudine astfel de probleme, pentru a le reduce durerea, dar și pentru a reduce gradul de suprasolicitare pentru mamele acestor copii.
O oră pe săptămână de timp liber de calitate pentru mamă, timp petrecut în afara casei, poate ajuta foarte mult.
Mamelor copiilor cu probleme de sănătate le este adeseori mai greu să-și lase copiii în grija altor persoane, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp în care să se recreeze și să se odihnească.
Un prim pas este acela de a conștientiza această situație, după care se poate încerca corectarea treptată a propriului comportament și a rutinei zilnice. O persoană extenuată atât fizic cât și psihic are nevoie de grijă, și îi este mai greu să ofere grijă celorlalți.
Știm că a deveni mamă este incredibil de minunat, dar la fel de solicitant. Sfatul nostru este să încercați, pe cât posibil, să evitați surmenarea și să nu vă ignorați complet propriile nevoi.
Este bine să conștientizăm faptul că nu putem oferi ceea ce nu avem la rândul nostru. Este responsabilitatea fiecăreia dintre noi, ca mame, să avem grijă de noi înșine, pentru a le putea oferi copiilor noștri grija și tandrețea de care au nevoie.
Orice stare emoțională a mamei poate fi transmisă și copiilor, chiar dacă nu aceasta este intenția noastră. Atât copiii, cât și adulții împovărați de stres și de conflicte psihice permanente pot fi mai greu vindecați de problemele lor alergice. Programează și tu o consultație pentru probleme de alergii la Transilvania Healing Centre.