loader image
Skip links

Tratamentul alergiei: eliminarea expunerii la alergeni

Peste 4000 de Alergii Tratate de Specialiștii Noștri!

Care este primul pas în tratamentul alergiei?

Tratarea alergiilor la Transilvania Healing Centre are mai multe șanse de succes dacă pe durata tratamentului sistemul imunitar nu se confruntă în mod acut cu alergenii. Astfel, înainte de a putea începe tratamentul alergiei prin metode bioelectromagnetice, organismul și sistemul imunitar trebuie să se liniștească, să ia o pauză.

Acest lucru se realizează prin eliminarea expunerii la alergenii detectați prin testarea inițială sau prin testarea grupelor de afecțiuni la Transilvania Healing Centre.

În cadrul Testării grupelor de afecțiuni, putem diagnostica grupe de afecțiuni în funcție de simptomele pe care le prezintă pacientul.

În cazul în care se constată o intoleranță, singura alternativă este îndepărtarea acestor substanțe și înlocuirea lor cu altele mai bine suportate, înainte de utilizare recomandându-se însă efectuarea de teste de toleranță la substanțele înlocuitoare.

De ce Transilvania Healing Centre?

Eliminăm cauzele problemelor, nu tratăm doar simptomele
Înțelegere profundă a diagnosticului
Scanare completă a întregului organism în mai puțin de 2 ore.
Non-invaziv
Potrivit pentru copii, inclusiv sugari
Terapiile nu sunt dureroase

Prețul Testării grupelor de afecțiuni este de 500 RON. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre acest tip de evaluare, vă invităm să vizualizați pagina de Servicii sau pagina de Medicină Bioelectromagnetică.

Evitarea strictă a alergenilor alimentari înainte de tratamentul alergiei

În cazul alergiilor alimentare, produsele care nu sunt tolerate trebuie evitate cu strictețe timp de cel puțin trei săptămâni, perioadă în care nu numai că nu trebuie consumate, ci este indicat să nu intre în contact cu pielea sau cu mucoasele.

Recomandarea noastră este ca persoanele afectate să nu pregătească mâncare pentru alții, dacă respectivele preparate conțin alergenii specifici. În special mamele care alăptează trebuie să respecte același regim alimentar ca și bebelușii lor, dacă aceștia suferă de alergii alimentare.

Aceeași pregătire înainte de tratamentul alergiei trebuie urmată și în cazul intoleranțelor. Trebuie evitată substanța care nu este tolerată, pentru a nu mai irita mucoasele și pentru a stimula regenerarea funcției digestive. De exemplu, persoanele cu intoleranță la lactoză vor evita lactoza.

Ce putem consuma înainte de tratamentul alergiei?

Chiar și în cazul unor alergii alimentare la mai multe substanțe de bază, există suficiente alternative deloc de neglijat – așadar nu vă veți afla în situația de a nu mai putea mânca nimic. V-am pregătit mai jos un tabel cu propuneri de astfel de alternative, și puteți solicita informații suplimentare în cadrul consultațiilor de nutriție oferite de clinica noastră.

Desigur, și aceste produse alternative trebuie testate înainte de a fi consumate, pentru a verifica dacă sunt bine tolerate. În partea stângă veți regăsi un alergen, iar în partea dreaptă un substitut:

  • Lapte de vacă – Lapte de orez, lapte de migdale, lapte de ovăz
  • Grâu – Quinoa, amarant, mei, orez
  • Ulei de floarea soarelui – Ulei de argan, ulei de cânepă, ulei de rapiță
  • Carne de vițel, carne de vită, carne de pui – Carne de miel, carne de curcan, carne de rață, carne de gâscă, carne de iepure, carne de porc
  • Roșii, ardei, vinete – Broccoli, varză albă, varză de Bruxelles, fenicul, ridichi roșii, anghinare

Evitarea expunerii la alți alergeni

Dacă s-au depistat și alte alergii, trebuie evitată cu strictețe expunerea, deși acest lucru poate părea destul de dificil. De pildă, tratamentul biofizic de desensibilizare față de polen se recomandă în perioadele din an în care acesta nu este prezent.

V-am pregătit mai jos o listă a posibilelor surse de alergeni pe care vă recomandăm să îi îndepărtați pentru a-i putea oferi organismului dumneavoastră o șansă să se refacă înainte de tratamentul alergiei.

Alergenii proveniți de la animale

În cazul alergiilor față de părul, scuamele, penele, saliva, așternutul sau hrana animalelor domestice, trebuie să se evite contactul cu ele. Nu este suficient ca animalele de companie din casă să nu fie atinse de persoanele alergice. Timp de mai multe săptămâni, fie animalul trebuie să fie mutat în altă locație, fie persoana care a dezvoltat alergia. Chiar și în urma unei curățări atente a locuinței înainte de pauza de expunere la alergeni, părul animalului mai poate fi detectat în casă timp de încă aproximativ opt săptămâni.

În ceea ce privește animalele din curte, contactul cu alergenii acestora este mai ușor de evitat, fiind de ajuns ca persoana alergică să nu le mângâie, să nu le hrănească și să nu intre în grajdurile sau adăposturile lor.

Alergiile la părul de animale și alți alergeni asociați animalelor pot fi suprimate. Totuși, depinde foarte mult, de la o situație la alta, dacă animalul de companie poate fi readus în familie după tratamentul alergiei. Trebuie avut în vedere și faptul că, după o anumită perioadă, există riscul unei noi sensibilizări, precum și riscul ca un alt membru al familiei să dezvolte în timp o alergie la părul, penele sau alți alergeni provenind de la animale.

Alergenii din pene

Expunerea la pene se poate realiza fie prin păsările ținute în casă, fie prin umplutura pernelor, a pilotelor sau a hainelor.

Aceasta poate ascunde praf care provoacă reacții alergice persoanelor sensibilizate la pene. Din acest motiv, accesoriile cu umplutură de puf vor trebui înlocuite pentru o vreme. Acestea vor putea fi utilizate din nou după ce se încheie cu succes tratamentul alergiei.

Păsările ținute în locuință trebuie mutate altundeva pe toată durata etapei de evitare a expunerii la alergeni, la fel ca toate celelalte animale al căror pene sau păr cauzează alergie.

Alergenii din lână și lanolină

Mulți oameni sunt sensibili la lâna de oaie și la lanolină (ceara obținută prin prelucrarea lânii de oaie).

Frecvent, aceștia sunt sensibilizați și la cașmir, mohair, respectiv la părul de lamă, alpaca și cămilă, caz în care pernele, pilotele, hainele și vestele cu o astfel de umplutură trebuie pentru o vreme îndepărtate și depozitate de preferință în saci etanși.

Nu trebuie uitați nici sacii de dormit cu lenjerie interioară din lână, nici blănurile de oaie puse în pat.

O problemă o mai pot reprezenta și covoarele din lână de oaie, respectiv mătasea.

Alergenii din animalele de pluș

Animalele din pluș sunt de obicei din poliester, material care poate declanșa alergii, astfel încât trebuie și acestea îndepărtate pe perioada de eliminare a expunerii la alergeni reprezentând etapa preliminară în tratamentul alergiei.

În condițiile existenței unei alergii la acarienii de praf, nu este indicat ca animalele de pluș să fie lăsate în pat, sau trebuie spălate frecvent.

Planificarea eliminării expunerii la acarienii de praf

Evitarea expunerii la acarienii de praf poate fi dificilă datorită diverselor locuri în care aceștia pot fi întâlniți, de aceea trebuie planificată din timp și trebuie să dureze cel puțin trei săptămâni.

Pe cât posibil, vă recomandăm să o programați într-o perioadă în care nu sunt planificate călătorii, altfel este foarte probabil să intrați în contact cu micile arahnide.

Saltelele folosite acasă trebuie tratate cu spray-uri acaricide și curățări speciale, nu doar salteaua pe care doarme persoana sensibilizată, ci și toate celelalte accesorii pe care le atinge atunci când face paturile.

Alergiile la produse cosmetice

În cadrul clinicii noastre, am diagnosticat foarte des alergii la anumite substanțe care intră în componența produselor cosmetice și a articolelor de îngrijire personală.

În cadrul evaluării bioelectromagnetice inițiale putem testa cât de bine sunt tolerate produsele de curățenie, detergenții și balsamul de rufe și nu numai. Acest tip de evaluare durează doar câteva minute și poate reprezenta un prim pas către evitarea alergiilor, fiindcă uneori este suficientă schimbarea produselor cosmetice utilizate pentru a scăpa de simptomele alergiei.

Alergia la plastic

În cazul unei alergii la plastifianții din masele plastice, poate fi necesară chiar și purtarea mănușilor în viața de zi cu zi. Astfel de substanțe pot fi eliberate de pixuri, gume de șters, elastice folosite pentru îmbrăcăminte, șlapi, jucării pentru copii etc. Toate acestea pot cauza în timp chiar eczeme de contact.

Asimilarea în organism a unei cantități mari din aceste substanțe poate să provoace dezechilibre din cauza acțiunii lor similare cu cea a hormonilor. În astfel de cazuri va trebui evitată inclusiv îmbrăcămintea sintetică.

Alergia la nichel

Nichelul declanșează frecvent alergii. Alergia la nichel poate apărea chiar din perioada prenatală. Atunci când cineva este diagnosticat cu alergie la acest element, trebuie să se excludă și implanturile metalice cu conținut de nichel.

În perioada de eliminare a expunerii la alergeni care are loc înainte de tratamentul alergiei, se va evita contactul cu obiectele metalice care conțin nichel (inclusiv cu telefoanele mobile!). Se vor evita oalele și vasele din inox, tacâmurile metalice, fierbătoarele de apă și toate celelalte ustensile similare de bucătărie, deoarece din acestea se eliberează deosebit de mult nichel în contact cu apa decalcifiată.

Recomandăm, ca exemplu, înlocuirea acestora cu vase emailate. De asemenea, alimentele nu trebuie preparate sau mâncate în conserve sau tuburi metalice.

Anumite alimente și delicatese pot înmagazina cantități mai mari de nichel. Printre acestea se numără:

  • roșiile
  • ceaiul verde
  • ceaiul negru
  • cafeaua
  • ovăzul
  • meiul
  • etc.

Nici aceste alimente nu trebuie consumate în perioada în care trebuie eliminată expunerea la nichel.

Bijuteriile de tip fantezie, dar și bijuteriile confecționate din aur alb pot conține și ele nichel și, din acest motiv, nu trebuie purtate.

Alergia la titan

La Transilvania Healing Centre, diagnosticăm chiar și alergii la titan. Acestea sunt încă destul de rare, însă implanturile din titan sunt din ce în ce mai folosite în stomatologie și ca proteze articulare, astfel încât tot mai mulți oameni pot dezvolta în viitor o alergie la acest metal.

S-a dovedit deja că, atunci când se utilizează astfel de implanturi, în organism se acumulează titan.

Alergiile la materialele din protezele dentare

După cum am menționat și mai sus, altă provocare deosebită o reprezintă o parte dintre materialele folosite în protetica dentară. Acest lucru este valabil pentru metale, materiale plastice, componente pe bază de compozit, precum și pentru adezivi și cimenturi dentare.

Atunci când se suspicionează posibile intoleranțe, materialele respective trebuie procurate de la medicul stomatolog sau de la laboratorul de tehnică dentară, pentru a le putea testa toleranța.

De ce este importantă evitarea alergenilor în tratamentul alergiei?

Rezultatele analizelor sunt decisive pentru determinarea măsurilor care trebuie aplicate în tratmentul alergiei în cazul fiecărui pacient. Este important ca etapa de eliminare a expunerii la alergeni să fie planificată într-o perioadă în care pacientul nu are intenția de a călători și în care are posibilitatea de a mânca doar acasă.

Pentru a se putea feri în mod corespunzător de expunerea la alergeni, pacientul nu trebuie să mănânce la restaurant, să folosească piscine împreună cu alte persoane, să doarmă în alte paturi decât în propriul pat sau să aibă contact cu spray-uri sau alte produse aplicate prin stropire.

Posibile cauze ale reacțiilor alergice în faza de evitare a alergenilor

Este posibil să apară reacții alergice în faza de evitare a alergenilor. Acestea pot avea diverse cauze:

  • s-a intrat totuși, din greșeală, în contact cu respectivul alergen
  • ca urmare a procesului de detoxifiere, a avut loc un contact intern cu alergeni din depozitele de la nivel tisular
  • s-a produs o nouă sensibilizare
  • datorită îmbunătățirii situației energetice a organismului, a crescut intensitatea reacției la alergeni mai slabi

Această etapă de eliminare a expunerii la alergeni se corelează cu o intensificare a activității specifice de detoxifiere a organismului.

În acest caz, este posibil ca cele trei săptămâni de evitare a alergenilor să nu fie suficiente pentru calmarea sistemului imunitar, iar atunci perioada de eliminare a contactului cu alergenii trebuie prelungită, iar desensibilizarea specifică trebuie repetată, înainte de a se începe tratamentul alergiei.

Ce trebuie să faceți în această perioadă?

Este important să consemnați toate reacțiile, atât pe perioada etapei de eliminare a expunerii la alergeni, cât și ulterior în tratamentul alergiei.

Notați următoarele informații:

  • tipul de reacție
  • ora apariției sale
  • evoluția manifestărilor
  • tot ceea ce ați mâncat în ziua respectivă și în ziua precedentă

De interes sunt mai ales: un posibil contact cu substanțe chimice, urme de alimente la cumpărături, contactul fie cu animale, fie cu persoane care îngrijesc animale, participarea la anumite evenimente, accesul la piscine sau la săli de sport, vizitele la frizerie sau coafor, tratamentele cosmetice și alte activități de acest tip.

Orice informație poate fi utilă, orice indiciu vă poate îndruma pe dumneavoastră sau pe specialistul care administrează tratamentul alergiei.

Fă primul pas și programează o Testare Inițială!

Programați acum o testare inițială la Transilvania Healing Centre și începeți să faceți primii pași în tratamentul alergiei pentru a vă putea bucura de o viață fără simptomele deranjante ale alergiilor.

Leave a comment