Ce efecte poate avea excesul de igienă?
Excesul de igienă este mai curând dăunător pentru o dezvoltare sănătoasă. Lipsa contactului cu microbii și alți paraziți poate constitui un obstacol pentru buna dezvoltare a sistemului imunitar. De asemenea, folosirea frecventă a produselor de îngrijire corporală pe bază de surfactanți poate provoca dezechilibre grave ale funcției de barieră naturală a pielii. De aceea, utilizarea excesivă a săpunului și a dezinfectanților nu este recomandată.
Cum ne putem proteja pielea de efectele excesului de igienă?
Atunci când facem baie bebelușilor, de regulă nu este nevoie să apelăm la niciun produs chimic pentru a-i spăla, apa fiind, de cele mai multe ori, absolut suficientă.
Pentru a reface structura lipidică naturală a pielii, în apă se pot adăuga câteva picături dintr-un ulei alimentar de calitate, cum ar fi, de pildă, uleiul de argan, uleiul de măsline sau uleiul de jojoba. Ca emulsifianți se poate apela la miere sau la smântână nefermentată.
Pentru a găsi dozarea optimă, cel mai bine este să încercați mai întâi cu cantități mici (de exemplu, o linguriță la o cadă plină cu apă).
Detergenții obișnuiți pe bază de compuși chimici pot fi înlocuiți cu nuci de săpun (fructele arborelui de săpun).
Mai există, de asemenea, și anumite game de produse ecologice cu conținut redus de substanțe periculoase, cu ajutorul cărora se pot preîntâmpina iritațiile cutanate.
Măsuri importante de igienă personală, cu rol în profilaxia infecțiilor cu Candida, sunt și înlocuirea frecventă a periuței de dinți, precum și spălarea cu grijă a fructelor.
Se recomandă articole de îmbrăcăminte din bumbac, mătase, microfibre sau in. În schimb, problematice pot fi articolele de îmbrăcăminte foarte colorate, mai ales cele de culoare neagră. Înainte de a fi purtate pentru prima dată, acestea ar trebui spălate de mai multe ori, până când culoarea nu mai iese vizibil din material în apa cu care se spală.
Atunci când sunt spălate cu detergent de vase, pe farfurii, ustensilele de bucătărie și tacâmuri rămân adesea urme de surfactanți care pot provoca dezechilibre severe ale barierei intestinale. De aceea, se recomandă ca vasele să fie spălate cu produse pe bază de lămâie sau oțet, sau măcar să fie clătite foarte bine.
Alte măsuri recomandate în prevenirea alergiilor sunt ieșirile dese în natură, la țară și contactul cu grajdurile vitelor. Agroturismul poate fi foarte benefic pentru sistemul imunitar.
După cum am menționat deja, în cazul copiilor este extrem de important ca toate persoanele de referință (printre care rudele, educatorii și profesorii) să fie la curent cu situația alergiilor acestora. Mai trebuie informat, bineînțeles, și medicul de familie.
O mare atenție trebuie neapărat acordată, în general, calității alimentelor procurate. Sunt foarte utile contactele cu furnizori din agricultura ecologică. Acasă este nevoie de suficient loc pentru a congela destule alimente proaspete. De asemenea, alimentele mai pot fi păstrate și proaspete, la loc răcoros și ferit de lumină sau la frigider.
Wow, superb blog structure! How long have you been blogging for?
you make running a blog look easy. The whole look of your site
is great, as well as the content! You can see similar: najlepszy sklep and
here sklep internetowy