loader image
Skip links

Boala Lyme: 7 informații pe care trebuie să le știi

Mă pot trata la Transilvania Healing Centre?

Clinica noastră oferă diagnosticare și tratamente bioelectromagnetice eficiente împotriva speciilor de Borrelia, precum și a co-infecțiilor asociate. Avem zeci de cazuri de pacienți vindecați complet, alții se află sub tratament în acest moment și prezintă îmbunătățiri de peste 70% într-un timp relativ scurt. Tratamentul este unul de natură bioelectromagnetică, acționează în profunzime, la nivel celular. Este blând, concentrat, non-invaziv și nu doare.

Astăzi vă oferim 7 informații esențiale despre boala Lyme, una dintre cele mai neplăcute afecțiuni pe care riscăm să le contractăm din mediul înconjurător.

1. Cum se transmite boala Lyme?

Această boală se transmite prin mușcătura căpușelor infectate cu bacteria (spirocheta) Borrelia. Dintre cele 52 specii de Borrelia, 21 sunt cunoscute ca fiind implicate în apariția bolii Lyme. Speciile cele mai patogene sunt Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii si Borrelia garinii.

Nu toate căpușele sunt infectate cu această bacterie. Totuși, nu avem cum să știm dacă o căpușă este sau nu infectată, așadar este foarte important să mergem la un consult medical și să facem analize de laborator pentru a avea informații complete.

Este foarte important ca atunci când se depistează infecția cu Borrelia pacientul să fie evaluat și pentru posibile co-infecții asociate, precum Babesia, Bartonella, Rickettsia, Erlichia, Anaplasma, Tularemia sau Mycoplasma.

2. Cine sunt persoanele cu risc ridicat de transmitere?

Cei care duc o viață activă, fac drumeții, ieșiri „la iarbă verde” în zone cu iarbă înaltă și cu tufișuri sunt expuși la un risc mai mare de apariție al bolii.

Sugestia noastră este să purtați pantaloni lungi atunci când vă plimbați prin zone cu iarbă înaltă și să examinați cu atenție, după fiecare ieșire în natură, zonele de piele expuse, pentru a observa orice căpușă care ar fi putut să se atașeze de pielea dumneavoastră sau a copiilor.

Explicați-le copiilor că nu trebuie să încerce să îndepărteze singuri căpușele, în cazul în care au fost mușcați, ci să vă anunțe imediat pentru a putea lua măsurile necesare.

3. Care sunt zonele cu risc ridicat de contractare a bolii Lyme?

Conform statisticilor realizate de Institutul Național de Sănătate Publică din România, zonele de risc din România sunt județele Argeș, Sibiu, Alba, Sălaj și Maramureș*.

Mai mult, numărul de județe afectate crește în fiecare an. Apar tot mai frecvent căpușe în orașe, așadar acordați atenție specială și parcurilor, zonelor cu iarbă (în special iarbă înaltă) și tufe din orașe, acestea fiind locurile preferate ale căpușelor.

4. Ce să fac dacă am fost mușcat de o căpușă?

Sfatul nostru este să mergeți întotdeauna cât mai repede la medic. Prevenția este întotdeauna preferabilă atunci când este posibilă, de aceea vă recomandăm să fiți întotdeauna atenți să ocoliți spațiile cu iarbă înaltă și tufe și să consultați de urgență un medic în cazul unei mușcături de căpușă.

5. Condiții necesare pentru ca boala să fie transmisă

Pentru a putea fi transmisă bacteria care provoacă boala Lyme, căpușa trebuie să fie atașată de piele. Unele studii menționează că este nevoie de cel puțin 36 de ore în care căpușa să fie atașată de piele, însă altele susțin că acest interval de timp este mult mai scurt. Din acest motiv, este foarte important să consultați un medic în cel mai scurt timp și eventual să începeți terapia profilactică.

6. Care sunt simptomele bolii Lyme?

Diagnosticul de borrelioză poate fi dificil de stabilit pe baza tabloului clinic, în special în absența mușcăturii de capușă și / sau a eritemului cronic migrator în anamneză. Mai mult, boala poate rămâne asimptomatică până în stadiile tardive. În consecință, dacă există un istoric recent de mușcatură de capușă, o erupție circulară pe piele sau oboseală marcată, poliartralgii persistente bilateral în ultimele luni, trebuie ridicată suspiciunea unei posibile infecții cu Borrelia.

În evoluția bolii Lyme sunt descrise 3 stadii:

  • Stadiul precoce localizat: apare într-un interval de câteva ore până la câteva săptămâni de la infecție și se carcaterizează printr-o erupție roșie, de formă circulară, în jurul mușcăturii. Pot apărea simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupții cutanate. Acestea pot fi: lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare și articulare.
  • Stadiul precoce diseminat: apare după săptămâni sau luni de la infecție și include rash-uri multiple, febră, mialgii însoțite de manifestări sistemice (slăbiciune, oboseală marcată), neurologice (amorțeli, dificultăți de concentrare), cardiace sau autoimune.
  • Stadiul tardiv diseminat: apare într-un interval de luni până la 2 ani de la infecție, la aproximativ 60% dintre pacienții tratați necorespunzător și include accentuarea simptomatologiei însoțită de instalarea unor disfuncții pe organe / sisteme uneori ireversibile.

Stadiile avansate ale bolii Lyme au simptome foarte dureroase, viața celor care suferă de această boală se schimbă radical, iar în unele cazuri boala Lyme provoca chiar și decesul. Regretatul actor Șerban Ionescu a fost una dintre victimele acestei boli.

Din păcate boala Lyme rămâne o afecțiune subdiagnosticată, atât datorită simptomatologiei difuze în stadiile incipiente, cât și a sensibilității scăzute a metodelor de screening (metoda ELISA). Pe fondul anumitor factori ce țin de organism sau de momentul infecției, titrul anticorpilor (IgM,IgG) poate fi absent inițial, determinând astfel erori de diagnosticare.

Prin evaluarea bioelectromagnetică din cadrul Transilvania Healing Centre, se detectează frecvența energetică unică emisă de fiecare specie de Borrelia, crescându-se astfel semnificativ șansele ca boala să fie depistată într-un stadiu incipient.

Mai mult, terapia alopată în cazul infecției cronice presupune administrarea unui cocktail de antibiotice care pot afecta flora intestinală pe termen lung, generând alte afecțiuni. Prin terapia Vitalfeld însă, se distrug în mod selectiv speciile de bacterii patogene implicate în patogeneză, fără a exista efecte secundare.

Programează o consultație acum.

Leave a comment