Sistemul imunitar este unul dintre principalii luptători împotriva sepsisului, o infecție bacteriană gravă severă care poate pune viața în pericol.
În cazul sepsisului, răspunsul sistemului imunitar poate fi prea slab sau prea puternic și poate provoca daune organelor și țesuturilor. De asemenea, poate exista o scădere a numărului de celule albe din sânge și a altor componente ale sistemului imunitar, ceea ce poate face organismul mai vulnerabil la infecții.
De aceea pentru o recuperare eficientă, este necesară o bună gestionare a stresului și anxietății cât și o atenție deosebită alimentației.
CUPRINS
- Ce este Sepsisul?
- Cauzele Sepsisului
- Factorii de risc ai Sepsisului
- Simptome – Sepsis
- Tratament pentru Sepsis
1. Ce este sepsisul?
Septicemia, cunoscuta și sub denumirea de sepsis, este o afecțiune gravă în care bacteriile, paraziții, virusurile, fungii sau alte microorganism pătrund în sânge și se răspândesc în tot corpul, determinând o reacție inflamatorie care afectează funcționarea mai multor organe, punând viața în pericol, ducând la moarte, dacă nu este tratată în timp util.
Infecția care provoacă sepsisul poate începe în orice parte a corpului, inclusiv în plămâni, tractul urinar, intestin, piele sau sistemul reproducător. În cazurile severe de sepsis, infecția se poate răspândi în întregul corp și poate provoca leziuni grave la organe.
Sepsisul apare atunci când sistemul imunitar declanșează o reacție inflamatorie puternică pentru a lupta împotriva infecției. Astfel, această reacție poate afecta organele și țesuturile din organism.
2. Cauzele sepsisului
Una dintre cele mai frecvente cauze ale sepsisului sunt infecțiile bacteriene, care pot să apărea în orice parte a corpului.
Aceste infecții pot include infecții ale tractului urinar, infecții respiratorii, cum ar fi pneumoniile, infecții ale pielii și țesuturilor moi, precum și infecții ale sistemului digestiv, cum ar fi diverticulita sau peritonita sau infecția cu helicobacter pylori.
3. Factorii de risc ai Sepsisului
- Există o serie de factori de risc care pot crește riscul de a dezvolta sepsis. Acești factori includ:
- Persoanele în vârstă care au au un sistem imunitar mai slăbit și sunt mai vulnerabile la infecții care pot duce la sepsis.
- Persoanele care au un sistem imunitar slăbit.
- Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (diabet sau boli cardiovasculare), sunt mai susceptibile la infecții care pot duce la sepsis.
- Dacă persoana suferă de leziuni grave (arsurile sau traumatismele craniene), este mai vulnerabilă, și poate fi mai ușor infectata cu spepsis.
- Dacă de curând o persoană a fost supusă unei intervenții chirurgicale.
- Un stil de viață nesănătos și abuzul de alcool și tutun.
- Contactul cu alte persoane infectate cu sepsis.
Este important să luați măsuri preventive, cum ar fi menținerea unei igiene personale bune și evitarea contactului cu persoanele bolnave, pentru a reduce riscul de a dezvolta sepsis.
De asemenea, este important să tratați orice infecție în timp util, pentru a preveni dezvoltarea sepsisului.
4. Simptome – Sepsis
- Sepsisul poate provoca o serie de simptome, care pot fi de la ușoare la severe. Acestea includ:
- Febra sau hipotermie (temperatură scăzută), mai ales la persoanele în vârstă sau cu un sistem imunitar slăbit.
- Probleme respiratorii, cum ar fi respirația rapidă sau dificultățile de respirație.
- Creșterea ritmului cardiac.
- confuzie, probleme de gândire sau dezorientare.
- Mâncărimi sau erupții cutanate: Unele persoane pot dezvolta mâncărimi sau erupții cutanate în timpul sepsisului.
- Durere abdominală: Sepsisul poate provoca dureri abdominale sau disconfort, mai ales în cazul infecțiilor care afectează sistemul digestiv.
- Frisoane sau tremurături: Sepsisul poate provoca frisoane sau tremurături, în special în stadiile incipiente ale bolii.
- Scăderea diurezei: Persoanele cu sepsis pot avea scăderea diurezei, ceea ce înseamnă că produc mai puțină urină decât în mod normal.
5. Tratament pentru Sepsis
Sepsisul este o urgență medicală care necesită tratament prompt și adecvat într-un mediu corespunzător.
Însă pentru ca tratamentul medical să iși facă cât mai repede și eficient efectul, este important să acordați o atenție deosebită la stilul de viață pe care îl aveți.
Iată câteva sfaturi:
- Este foarte importantă odihna pentru a reduce stresul asupra organismului și pentru a permite sistemului imunitar să lupte împotriva infecției.
- Infecția și tratamentul sepsisului pot duce la deshidratarea organismului, motiv pentru care este important să beți cât mai multă apă.
- Este important să consumați alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele și proteinele slabe, pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecției și să se recupereze.
- Alcoolul și fumatul afectează funcționarea sistemului imunitar și încetinesc procesul de vindecare, prin urmare, trebuie evitate.
- Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră. Este important să urmați tratamentul prescris de medicul dumneavoastră și să faceți programările regulate de control pentru a monitoriza progresul și a preveni apariția complicațiilor.
- Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice modificări în starea dumneavoastră. Dacă observați orice simptome noi sau aveți preocupări legate de starea dumneavoastră, este important să discutați cu medicul dumneavoastră.