Pâinea este un aliment fundamental pentru multe culturi, dar din păcate pentru unii oameni, poate deveni un dușman. Aceasta se datorează faptului că pâinea conține gluten, o proteină care poate fi greu digerată de către anumiți oameni, provocând simptome neplăcute și, în unele cazuri, chiar afecțiuni grave.
În acest articol vom discuta pe larg mai multe despre gluten, care sunt simptomele și cauzele dar și cum putem depista intoleranța la gluten la Transilvania Healing Centre.
CUPRINS
- Ce este glutenul?
- Ce este intoleranța la gluten?
- Care sunt simptomele intoleranței la gluten?
- Care sunt cauzele intoleranței la gluten?
- Cum depistăm intoleranța la gluten la Transilvania Healing Centre?
- Poți scăpa defenitiv pe intoleranța la gluten?
1. Ce este glutenul?
Glutenul este o proteină complexă care se găsește în grâu, orz, secară și alte cereale.
Ei bine, această proteină este responsabilă pentru elasticitatea și consistența produselor de panificație, cum ar fi pâinea, prăjiturile și biscuiții.
Structura chimică a glutenului este compusă din două substanțe proteice: glutenină și gliadină.
Aceste proteine sunt responsabile pentru proprietățile unice ale glutenului, care îi permit să se întindă și să se formeze în timpul procesului de coacere.
2. Ce este intoleranța la gluten?
Intoleranța la gluten este o afecțiune în care sistemul imunitar al corpului reacționează la gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz, secară și alte cereale.
Această reacție imunitară este cea care provoacă inflamații și leziuni în intestinele subțiri, ducând la simptome digestive neplăcute și la alte probleme de sănătate.
3. Care sunt simptomele intoleranței la gluten?
Simptomele intoleranței la gluten variază de la o persoană la alta și pot fi diferite în funcție de forma de intoleranță la gluten pe care o prezintă persoana.
Câteva dintre cele mai comune simptome, sunt:
- Diareea este un simptom frecvent al intoleranței la gluten și este cauzată de inflamația și deteriorarea intestinului subțire
- Balonare, flatulență și disconfort abdominal
- Durere abdominală
- Oboseala, cauzată de malabsorbția nutrienților.
- Deficiență de fier și anemie, datorită malabsorbției nutrienților.
- Pierdere în greutate
- Erupții cutanate și mâncărime, cauzate de reacțiile imune la gluten
- Dureri de cap
4. Care sunt cauzele intoleranței la gluten?
Cauzele intoleranței la gluten nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că există o combinație de factori genetici și de mediu care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Iată câteva dintre posibilele cauze ale intoleranței la gluten:
- Genetica
- Se crede că intoleranța la gluten este cauzată de o reacție anormală a sistemului imunitar la gluten. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar produce anticorpi împotriva glutenului, ceea ce duce la inflamație și deteriorarea vilozităților intestinale.
- Există unele cercetări sugerează că expunerea la anumite virusuri și bacterii poate crește riscul de dezvoltare a intoleranței la gluten.
- Unele condiții medicale, cum ar fi diabetul de tip 1, boala tiroidiană și sindromul de intestin iritabil, au fost asociate cu un risc crescut de dezvoltare a intoleranței la gluten.
- Factori precum stresul, fumatul și o dietă bogată în carbohidrați și zaharuri pot crește susceptibilitatea unei persoane la intoleranța la gluten.
5. Cum depistăm intoleranța la gluten la Transilvania Healing Centre?
La Transilvania Healing Centre, prin intermediu evaluării bioelectromagnetice, putem să punem un diagnostic exact, dacă ne referim la intoleranța la gluten.
Echipamentele noastre științifice de ultimă generație, detectează problemele de orice natură raportate la gluten, indiferent dacă vorbim despre sensibilitate, intoleranță sau boala celiacă.
6. Poți scăpa definitiv de intoleranța la gluten?
Ei bine, prin evitarea alimentelor care conțin gluten, cum ar fi pâinea, paste, cereale și prăjituri, și înlocuirea acestora cu alimente fără gluten, cum ar fi carne, legume, fructe și cereale fără gluten, cum ar fi orezul, porumbul și quinoa, poți scăpă de simptomele intoleranței la gluten.
De asemenea sunt recomandate următoarele:
- Evitarea sosurilor pe bază de gluten;
- Evită alcoolul,
- Evită alimentele care conțin dextrin, emulgatori, amidon de porumb, stabilizatori, malț, amidon;
- Mezelurile sunt interzise.
La Transilvania Healing Centre primul pas este respectarea unei diete fără gluten de 21 de zile, care să asigure aportul necesar de nutrienți alimentari și de calorii.
Se va evită absolut orice aliment care are în compoziție grâu sau faină de grâu și orice aliment care conține secară, orz, grâu dur, faină de cartofi, faină graham, malț și griș.
Toate detaliile vi le oferă medicul specialist la fața locului. De asemenea, intoleranța la gluten trebuie monitorizată periodic prin efectuarea unor teste de control, concomitent cu efectuarea terapiilor în cadrul clinicii noastre.
Este foarte important ca dieta fară gluten să fie respectată pe termen lung (cel puțin 6 luni), în caz contrar, este foarte posibil ca simptomele să reapară.