loader image
Skip links

Probiotice și prebiotice

De ce sunt atât de importante medicamentele prebiotice și probiotice?

Una dintre măsurile terapeutice cele mai importante în cazul dezechilibrelor sistemului imunitar, pentru orice tip de sindroame alergice sau boli autoimune, este terapia complementară cu prebiotice și probiotice.

Se estimează că microbiomul uman este compus din 1000 de trilioane de bacterii, care fac parte din circa 1000 de specii distincte. Cu alte cuvinte, în organismul uman se găsesc de zece ori mai multe bacterii, archaebacterii, ciuperci și virusuri (inclusiv bacteriofage) decât celule proprii corpului.

Calculele de dată mai recentă arată că numărul microbilor este inferior celui estimat inițial, însă microorganismele reprezintă, chiar și așa, jumătate din celulele organismului uman.

Flora intestinală are o masă de 1-2 kg, ceea ce este deja un aspect sugestiv pentru a-i înțelege importanța. Singura parte componentă a intestinului în care nu se găsesc microorganisme este stratul interior al mucusului dinspre epiteliul mucoasei intestinale. În rest, stratul mucos este colonizat cu bacterii din flora intestinală.

Care este rolul florei intestinale?

În situația în care aceste bacterii penetrează însă stratul mucos și ajung la celulele mucoasei intestinale, ele declanșează infecții. Pentru a evita asemenea situații, celulele caliciforme din mucoasa intestinală produc așa-numitele defensine, substanțe care țin departe bacteriile de stratul interior al mucusului și care sunt astfel de o mare importanță în menținerea sănătății intestinale și în prevenirea alergiilor.

Este nevoie ca un număr suficient de mare să fie produs și secretat în mucus, iar în condițiile în care celulele mucoasei intestinale sunt alterate, este posibil să nu mai producă suficiente defensine. Din acest motiv, este extrem de important a se stabili, în cazul fiecărui pacient, dacă se poate apela la probiotice și, dacă da, care dintre acestea pot fi administrate.

Digestia proteinelor începe într-o măsură importantă încă din stomac, aceasta necesitând acid clorhidric și pepsine (enzime care descompun proteinele). Dacă producția acestor enzime este deficitară, ca rezultat pot apărea probleme digestive. În astfel de cazuri, poate fi completat cu ajutorul unor suplimente și aportul de aceste enzime. Se mai folosesc frecvent și așa-numitele vinuri medicinale cu conținut de pepsine.

Care este cel mai potrivit tratament?

Substanțele corespunzătoare pot fi recomandate numai în funcție de o evaluare bioelectromagnetică și, eventual, în funcție de rezultatele unei analize a materiilor fecale.

Durata administrării depinde de factori specifici fiecărui pacient. Probioticele se recomandă a fi luate, de obicei, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni.

Totuși, înainte de a începe administrarea probioticelor, în unele cazuri este necesară o ameliorare a calității stratului mucos. Importantă este, în acest sens, o serie întreagă de măsuri dintre cele mai diferite pentru a ajuta mucoasa intestinală să se refacă. Pe de o parte, este utilă eliminarea factorilor iritativi. Pe de altă parte, poate fi necesar ca mucoasa să fie ajutată cu medicamente, respectiv cu suplimente alimentare.

Decizia va fi luată și în această privință în funcție de rezultatele evaluării biofizice.

Clasificare sumară a prebioticelor și probioticelor

L-glutamina are un efect de stabilizare a structurii mucoasei intestinale și este adesea de mare ajutor în cazul sindromului ”leaky gut” (sindromul intestinului permeabil).

O mare importanță pentru regenerarea mucoasei intestinale și pentru producerea de enzime digestive o are fierul. Există preparate cu fier pe bază de oxid de fier (II) sau protoxid de fier, care sunt ușor asimilate în organism și sunt bine tolerate.

Reducerea concentrației de histamină de la nivel intestinal și, în general, din organism, este, de asemenea, o măsură utilă care ajută la diminuarea manifestărilor clinice cauzate de histamină și la regenerarea intestinală. Utilă în acest context este și suplimentarea cu vitamina C, iar Vtamina B6 determină și ea scăderea concentrației de histamină.

Pentru refacerea mucoasei intestinale se mai poate apela la preparate pe bază de zinc și acid folic. Astfel, se îmbunătățește și producția de enzime digestive și de substanțe transportoare de glucoză (din sistemul GLUT).

Frecvent, se mai crește și doza de vitamina D3. Concentrații de vitamina D3 la limita superioară a normalului au efecte benefice asupra multor procese vitale. În plus, se știe că această vitamină are și efecte antialergice.

Care sunt pașii recomandați pentru a începe tratamentul?

Este necesară corectarea oricăror deficiențe ale funcției digestive pentru a facilita astfel absorbția nutrienților și, implicit, o regenerare mai rapidă și o funcționare mai bună a întregului organism.

Pentru a selecționa preparatele adecvate, utile sunt atât evaluarea bioelectromagnetică, cât și examinarea materiilor fecale pentru a determina reziduurile digestive.

Programați acum o consultație la Transilvania Healing Centre și faceți primul pas spre vindecare.

Leave a comment