Tratamentul bolilor de piele cu simptomatologie acută trebuie să înceapă cât mai curând posibil pentru a calma durerile pacientului. Eczemele, caracterizate de o inflamare severă și prurit intens, însoțite de secreții și sângerare, cazurile de suprainfectare bacteriană sau fungică, dar și pielea foarte uscate și crăpate, trebuie examinate cât mai repede posibil de un medic specialist, pentru a se putea începe tratamentul.
Primul pas în tratamentul bolilor de piele
Primul pas în tratamentul bolilor de piele este întotdeauna vizita la medicul specialist. Numai acesta poate prescrie tratamentul corespunzător pentru fiecare pacient.
Prioritatea medicului în tratamentul bolilor de piele o reprezintă tratarea infecțiilor cutanate. Se poate apela în acest sens la creme și unguente care conțin antibiotice și antimicotice.
Calmarea senzației de mâncărime
Pe lângă tratamentul local al infecțiilor cutanate, se mai pot administra, ca terapie adjuvantă în tratamentul bolilor de piele, medicamente antihistaminice cu rol în atenuarea senzației de mâncărime.
Acestea ar trebui luate, pe cât posibil, seara (înainte de culcare), deoarece conțin substanțe care induc o stare de oboseală și ajută astfel la instalarea somnului. În plus, prin administrarea acestor medicamente seara se evită apariția deranjantă a oboselii pe timp de zi. Totuși, dacă doza administrată seara nu este suficientă, ar putea fi necesară încă o doză dimineața.
Substanțele active prescrise cel mai frecvent sunt cetirizina, levocetirizina, desloratadina și loratadina.
Numai medicul specialist este cel care poate stabili tratamentul bolilor de piele.
O altă posibilitate de a calma senzația de mâncărime în cazul pacienților cu dermatită atopică este reprezentată de tehnica inversării obiceiului (Habit-Reversal-Training, în limba engleză, abreviat HRT).
Această metodă se practică mai ales în cazul copiilor care se plâng de o senzație deranjantă de mâncărime.
Atunci când simte instinctul de a se scărpina, copilul este învățat să strângă pumnul și să-l țină așa timp de 30 de secunde, după care poate să apese cu degetele pe zona în care se manifestă mâncărimile, sau poate să se ciupească ușor, până dispare pruritul.
Pielea se poate vindeca mult mai rapid atunci când nu este lezată în permanență prin scărpinare.
Terapia acută se va adresa și persoanelor care prezintă simptome foarte neplăcute din cauza pielii iritate, uscate și crăpate.
Modalități de tratament
În toate celelalte cazuri, se așteaptă încheierea etapei de eliminare a expunerii la alergeni pentru a se constata dacă se produce o ameliorare.
În cazul în care pielea nu se vindecă de la sine, trebuie, fără excepție, tratată, aplicându-se creme sau unguente pe bază de substanțe active cu efect antiinflamator și care stimulează regenerarea cutanată. Printre acestea se numără: ureea, alantoina, oxidul de zinc, acidul ascorbic, extractul de hamamelis, extractul de lăsnicior (Solanum dulcamara), extractul de mimoză, extractul de ceai verde, aloe vera și multe altele.
Pentru faza uleioasă a cremelor, unguentelor și loțiunilor recomandăm, de exemplu, uleiul de jojoba, uleiul de argan și uleiul din semințe de primulă (luminița nopții). Acestea nu declanșează, de obicei, alergii.
O abordare nouă și foarte promițătoare o oferă produsele probiotice de îngrijire a pielii pe bază de lactobacili.
În tratarea pruritului chinuitor poate fi de ajutor și aplicarea unui unguent pe bază de capsaicină. Acesta se recomandă în special pentru tratarea leziunilor cutanate cronice și a zonelor de piele îngroșată (lichenificată). Concentrația admisă de capsaicină nu poate depăși 0,075%.
Un bun adjuvant în terapia acută (și nu numai) este consumul de ceai oolong. Un litru de ceai consumat zilnic timp de minim 4 săptămâni are efect de accelerare a procesului de vindecare.
Rezultatele sunt încă și mai bune în cazul unei utilizări de durată. Trebuie să se acorde însă atenție unei bune calități a plantei, care să nu fie contaminată cu pesticide.
Infuzia de ceai verde și ceai negru poate fi preparată și pentru uz extern. În această infuzie se pot îmbiba comprese cu care se acoperă pielea și, de asemenea, în ea poate fi îmbăiat pacientul complet sau parțial. Substanțele active din plantele de ceai au efect calmant și antiinflamator asupra pielii.
De reținut
Înaintea utilizării oricăror componente în tratamente dermatologice interne sau externe în tratamentul bolilor de piele, este necesar să se efectueze teste de toleranță la respectivele substanțe.