loader image
Skip links

Citomegalia (CMV Virus)

Citomegalovirusul (CMV) este un virus comun. Odată infectat, corpul tău reține virusul pe viață. Majoritatea oamenilor nu știu că au CMV, deoarece rareori provoacă probleme la persoanele sănătoase. Dacă sunteți gravidă sau dacă sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit, ar putea fi un motiv de îngrijorare. Femeile care dezvoltă o infecție activă cu CMV în timpul sarcinii pot transmite virusul copiilor lor, care ar putea avea apoi simptome. Pentru persoanele care au slăbit sistemul imunitar, în special persoanele care au avut un transplant de organe, celule stem sau măduvă osoasă, infecția cu CMV poate fi fatală. CMV se răspândește de la persoană la persoană prin lichide corporale, cum ar fi sânge, salivă, urină, spermă și laptele matern.

 

Ce este citomegalia?

 

Infecția cu citomegalovirus este una de tip viral. Virusul care determină declanșarea acestei infecții aparține familiei virusurilor herpetice. Acesta poate deveni latent pentru o perioada, că mai apoi să se reactiveze. Infecția cu citomegalovirus este cunoscută și sub denumirile de CMV, boală cu incluziuni citomegalice, boală cu incluziuni cu celule gigant ori boală glandelor salivare, formă CMV.

Modul de transmitere a infecției este variat. Virusul citomegalic se găsește fie în salivă persoanelor infectate, fie în urina acestora, dar poate fi găsit și în secreția vaginală, spermă sau în laptele matern.

 

Simptomele infecției cu citomegalovirus

 

Majoritatea persoanelor infectate, dar care sunt sănătoase în rest, nu manifestă nici un fel de simptome. Mulți oameni nici nu știu că sunt purtători ai acestui virus. La interval de 3-12 săptămâni de la expunere, unii adulți pot avea simptome precum:

  • Oboseală, slăbiciune
    • Transpirații pe timp de noapte
    • Febra prelungită
    • Durere în gât și umflarea ganglionilor
    • Reducerea poftei de mâncare și pierderea în greutate
    • Dureri musculare, dureri articulare sau senzația de rigiditate
    • Senzație generală de rău, neliniște sau disconfort

În cazul personelor adulte care au un sistem imunitar slăbit, CMV poate ataca anumite organe cum sunt ochii, plămânii, ficatul, sistemul gastrointestinal, creierul. În cazul femeilor însărcinate, există posibilitatea că virusul să se transmită la făt prin placentă. Infecția primară cu citomegalovirus apare în aproximativ 2% din sarcini, iar transmiterea la făt are loc în aproape jumătate dintre cazuri.Cei mai mulți dintre bebelușii infectați la naștere, par sănătoși la primul control, dar există și cazuri când dezvoltă simptome la împlinirea a câteva luni sau chiar ani după naștere.

Printre semnele imediate de CMV la nou-născuți se numără: icter, o pată purpurie care apare pe corp, înălțime/greutate mică la naștere, pneumonie, convulsii. Printre dizabilitățile care se dezvoltă în urmă infecției cu citomegalovirus la naștere amintim: pierderea auzului, anomalii oculare, dizabilități mentale, tulburări de atenție, autism, lipsa de coordonare, convulsii și chiar deces.

 

Cum putem să prevenim acest virus?

 

–       Spălarea mâinilor cât mai des. Folosiți săpun și apă timp de 20 de secunde, mai ales dacă aveți contact cu copiii mici sau scutecele lor, salivă sau alte secreții orale. Acest lucru este deosebit de important dacă copiii participă la îngrijirea copilului.

–        Evitați contactul cu lacrimile și salivă când pupați un copil. Acest lucru este important mai ales dacă ești gravidă.

–        Evitați să împărtășiți mâncare sau să beți din același pahar cu alții. Împărțirea paharelor și a ustensilelor de bucătărie pot răspândi CMV.

–        Aveți grijă cu obiectele de unică folosință. Când aruncați scutece, țesuturi și alte obiecte care au fost contaminate cu lichide corporale, spălați-vă bine pe mâini înainte de a vă atinge fața.

–         Jucăriile curate și blaturile. Curățați toate suprafețele care vin în contact cu urină sau salivă copiilor.

 

La Transilvania Healing Centre, în cadrul evaluării inițiale detectăm cu ușurință CMV-ul, iar în cadrul câtorva terapii biofizice îl eliminăm fără probleme sau efecte secundare.

Leave a comment