Pneumonia este o infecție respiratorie acută a țesutului plămânilor (alveoli), determinând acumulare de lichid și puroi la acest nivel. Pentru că sacii alveolari afectați sunt responsabili de schimbul de oxygen, inflamarea acestora poate împiedica umplerea lor corespunzătoare cu oxygen, ceea ce poate conduce la oxigenare insuficientă a sângelui și a organelor din corp. Din această cauză, pneumonia poate fi deosebit de periculoasă la copiii cu vârstă sub 2 ani, vârstnicii peste 65 ani, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cei cu boli pulmonare cronice, cum ar fi bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) și astmul bronșic.
Simptome
Pneumonia poate fi indusă de o varietate de agenți patogeni, precum bacterii, virursuri, ciuperci sau micoplasme. În funcție de agentul cauzal, simptomele pot fi ușoare sau severe. Cel mai frecvent simptom sunt durerile toracice și tusea seacă sau productivă, prezentând un mucus gros, galben, verde, sau maro, care poate conține în unele situații urme de sânge.
Deasemenea, pacienții prezintă febra, greață, diaree, pierderea poftei de mâncare, oboseală și dificultăți de respirație, transpirații, frisoane și uneori o stare de confuzie. Pneumonia virală prezintă adesea simptome asemănătoare gripei (febra, frisoane, dureri muscular și dureri de cap).
Factori de risc
Există mai mulți factori de risc pentru o persoană să dezvolte pneumonie:
– Fumatul
– Pacienți cu sistemul imunitar slăbit (imunodeficiente, post-transplant, post-chimiterapie)
– Afecțiuni cronice: BPOC, astmul, diabetul zaharat, insuficientă hepatică și fibroză chistica.
– Alți factori includ: anumite dizabilități, malnutriția și poluarea excesivă
Cauze
Principala cauza a pneumoniei este infecția bacteriană, care poate apărea spontan sau poate fi urmarea unei infecții virale:
– Streptococcus pneumoniae,
– Legionella pneumophilae
– Mycoplasma pneumoniae
– Chlamydophila pneumoniae
Există și virusuri implicate în apariția pneumoniilor, aceste fiind cea mai frecvența cauza în rândul copiilor:
– Virusul gripal
– Virusul sincitial respirator
– Rinovirusul
– Coronavirus
Ciupercile pot provoca, de asemenea, pneumonie. Sporii fungici transmiși prin aer pot fi inhalati și ajungând în plămâni pot declanșa un răspuns imun, declanșând infecția:
– Cryptococcus species
– Histoplasmosis species
Cauze care slăbesc imunitatea
Pentru a preveni pneumonia, este foarte important să avem un sistem imunitar solid, care să ne protejeze de infecții și complicații. Există mai mulți factori, care pot fi controlați de noi, ținând atât de stilul de viață cât și de alimentația pe care o consumăm și care, pe termen lung pot afecta sistemul imun.
- Zahărul și produsele dulci
Zahărul hrănește bacteriile rele atât de la nivelul microbiomului digestiv cât și respirator sau genito-urinar. De asemenea zahărul hrănește paraziții și creșterea celulelor anormale, stimulând creșterea tumorilor. O altă trăsătură negativă a produselor dulci este aceea de a determina un consum crescut al anumitor nutrienți vitali pentru imunitate (zinc, vitamina C, glutation). Atât Vitamina C cât și zahărul depind de insulină pentru a intră în celulă. Că atare, va există o competiție între zahăr și vitamina C care, în funcție de cantitatea consumată va culmina cu absorbția uneia dintre ele în interiorul celulei.
- Deteriorarea somnului
Somnul este o altă nevoie de bază a organismului. Asigura suportul necesar corpului pentru odihnă, refacere și reoptimizare metabolică și tisulară. Perioadele frecvente de insomnie sau de privare de somn pot determina procese inflamatorii, creșterea susceptibilității la stres și scăderea coordonării funcției imune. Acest lucru ne poate face mai susceptibili la diverse infecții.
- Deshidratare cronică
Hidratarea adecvată este absolut esențială pentru organism și pentru sistemul imun, nervos, cardio-vascular, endocrin și pentru funcționarea tuturor organelor. Deshidratarea cronică poate determina o creșterea a nivelulului de histamină în corp, care poate conduce la inflamație, alergii, probleme digestive sau imune.
- Sedentarismul
Strămoșii noștrii își petreceau majoritatea timpului prin activități în aer liber, timpul în care stăteau în casă fiind rezervat exclusiv perioadelor de somn.
Soluții Naturale pentru tratarea pneumoniei
Nu putem evita total agenții patogeni care pot cauza pneumonie, dar putem să luăm anumite măsuri de prevenție, mai ales în timpul sezonului de infecții respiratorii. Este important sa faceti multe alte lucruri dincolo de antibiotice pentru a ajuta la influentarea unei recuperari mai rapide. Încercați aceste soluții naturale pentru tratarea pneumoniei , care totodată vă vor stimula sistemul imunitar și vă va ajuta la o recuperarea mai scurtă:
- Mâncare ușoară și hidratare adecvată- doze mici și dese
- Alimente benefice imunității
- Lămâie – bogată în vitamina C și antioxidanți, este foarte benefică atât prin aportul de vitamine cât și datorită proprietăților de alcalinizare și detoxifiere a corpului
- Supa de oase – este foarte bogată în vitamine și minerale, ajutând în procesele infecțioase
- Usturoiul, ceapa – benefice în lupta cu infecțiile, precum și în reducerea inflamațiilor
- Oțet de cidru de măr – este un dezinfectant puternic pentru virusuri și bacterii, oferind totodată și un suport antioxidant
- Ulei de măsline – fiind bogat în grăsimi sănătoase monosaturate și acizi grași esentiali, acesta este și un nutrient important sistemului imun
- Ghimbir – reduce inflamația, îmbunătățeste imunitatea, digestia, reduce inflamația și durerea la nivelul faringelui.
- Extras din frunze de măslin
- Somn bun, aer curat si miscare – cel mai calitativ somn este cel începând cu ora 22.00
- Consumă ceaiuri medicinale
- Cimbrișor
- Salvie
- Echinaceea
- Soc și astragal
- Uleiuri esențiale
- Oregano
- Busuioc
- Rozmarin
- Tămâie
- Thyme
- Vitamine – cu rol antioxidant și de susținere a sistemului imun:
- Vitamina C
- Vitamina D
- Zinc
Printre acțiunile benefice ale zincului se numără: susținerea sistemului imunitar, în procesele celulare, protejarea împotriva stresului oxidativ, metabolismul normal al vitaminei A. Alimente bogate în zinc: carnea de vită, oaie, pui, ouă, broccoli, sfeclă roșie, ciuperci, cartofi, varză, morcovi, ananas, mango, banane, caju, migdale, fistic, alune, sardine, somon.
- Cordyceps
Este obținut dintr-o ciupercă medicinală ale cărei proprietăți terapeutice sunt date de conținutul ridicat de beta-caroten, Vitamina E, Vitamina C, Seleniu, aminoacizi și numeroși fermenți. Cordyceps are efecte terapeutice în îmbunătățirea funcției hepatice, pancreatice, în sănătatea căilor respiratorii, întărirea sistemului imunitar și protejarea organismului împotriva radicalilor liberi (inflamației cronice). Actionează ca antibiotic, antiinflamator, crește nivelul de oxigen din plămâni și stimulează populația de limfocite T cu rol antiviral.
În cadrul clinicii Transilvania Healing Centre detectăm cu ușurință pneumonia în timpul evaluării inițiale. Terapiile și tratamentul este unul personalizat, complex și blând. Vă așteptăm la clinică pentru un diagnostic complet și un plan terapeutic complex.