loader image
Skip links

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului: simptome, transmitere, tratament

Mononucleoză infecțioasă – Denumită și „boala sărutului”, mononucleoza infecțioasă este o boală contagioasă acută des întâlnită și care este produsă de virusul Epstein Barr (un herpes virus). Este o boală care se poate activa și dezvolta datorită alegerilor nostre greșite, precum: mâncare derivată, somn de slabă calitate, gestionarea ineficientă a stresului, deshidratare, lipsa de oxigen.

CUPRINS

  1. Ce este mononucleoza infecțioasă?
  2. Transmiterea virusului Epstein-Barr
  3. Simptome – mononucleoză infecțioasă
  4. Complicații – mononucleoză infecțioasă
  5. Diagnosticare – mononucleoză infecțioasă
  6. Tratament – mononucleoză infecțioasă
  7. Prevenție – mononucleoză infecțioasă

Mononucleoza infecțioasă este

Mononucleoza infecțioasă este o afecțiune cunoscută ca apărând cel mai des în rândul adulților tineri (care nu au fost expuși anterior la virus). Mononucleoza infecțioasă evoluează până când apar anticorpii cu rol de protecție pe toata durata vieții. Persoanele cu sistem imunitar puternic care reintră în contact cu  virusul Epstein-Barr nu mai dezvoltă, nu mai sunt afectate, infecția rămânând subclinică.

Pe de altă parte, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slab, sunt afectate, deoarece infecția evoluează cu apariția de limfoane (tumori) datorită lipsei reglatorii din partea sistemului imun prin intermediul limfocitelor T.

 

Mononucleoză infecțioasă simptome mononucleoză transmitere mononucleoză tratament mononucleoză virus Epstein-Barr

Transmiterea virusului Epstein-Barr

Una dintre cele mai frecvente cauze în apariția mononucleozei infecțioase este virusul Epstein-Barr, însă există și alte virusuri care pot provoca boala.

Se mai numește și „boală a sărutului” deoarece contaminarea poate apărea prin contact direct cu secrețiile celui infectat (adică prin sărut), chiar și prin tuse sau strănut, virusul fiind localizat în stratul epitelial al orofaringelui și în salivă. De asemenea, virusul se poate transmite și prin contactul cu vesela utilizată în comun, incorect igienizată (tacâmuri, căni, pahare).

Deși sunt cazuri mai rare, virusul se poate transmite prin intermediul transfuziilor de sânge, plasmă sau masă trombocitară, transplantului de organ sau prin intermediul lichidului seminal în timpul contactelor intime.

Simptome – mononucleoză infecțioasă

Odată infectat cu virusul Epstein-Barr, simptomele tipice mononucleozei infecțioase apar de obicei în 4 – 8 săptămâni.  Simptomele se dezvoltă lent și este posibil să nu se producă în același timp. Aceste simptome pot fi:

  • Oboseală extremă;
  • Febră;
  • Durere în gât;
  • Dureri de cap și corp;
  • Noduli limfatici inflamați la nivelul gâtului și axilei;
  • Ficat mărit sau splină mărită sau chiar ambele;
  • Erupție cutanată

Complicații – mononucleoză infecțioasă sau boala sărutului

În unele cazuri, evoluția mononucleozei infecțioase duce la complicații mai puțin frecvente care afectează în special persoanele cu un sistem imunitar afectat.

Complicațiile pot fi:
  • Anemia (hemoglobina scăzută);
  • Trombocitopenia (trombocite scăzute – apare riscul sângerărilor spontane);
  • Miocardita (inflamație la nivel cardiac);
  • Meningita (inflamația foițelor meningeale);
  • Ruptura de splină (este cauzată de mărirea bruscă în volum a organului);
  • Apariția icterului datorat afectării virale hepatice.

 

Diagnosticarea mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului

La Transilvania Healing Centre prin intermediul unei evaluări biofizice depistăm toate problemele și dereglările găsite în organismul pacientului: frecvențele tuturor microorganismelor, paraziților, bacteriilor, virusurilor, precum și alergiile alimentare, intoleranțele, disfuncții ale organelor, încărcări cu metale grele, deficite sau alte probleme din organism.

Astfel, la Transilvania Healing Centre, datorită acestei evaluări complexe asupra organismului, putem depista cu ușurință și infecția cu virusul Epstein-Barr.

Odată finalizat procesul de diagnosticare și, după ce specialistul corelează rezultatul global, acesta creează un plan de tratament personalizat pentru pacient.

Tratament – mononucleoză infecțioasă

În funcție de problemele și disfuncțiile găsite în organism, medicul specialist creează un plan de tratament personalizat pentru pacient, care include:

  1. Repausul: este foarte important odihna pentru a ajuta organismul să se lupse cu virusul;
  2. Hidratarea – pentru a mineține corpul hidratat;
  3. Alimentația sănătoasă: este important consumul de alimente bogate în vitamine și nutrienți pentru a ajuta organismul să se refacă;
  4. Renunțarea la zahăr, uleiuri rafinate și alimente procesate, pentru a ajuta organismul să elimine toxinele, metalele grele și inclusive virusul Epstein-Barr.

 

Prevenție – mononucleoză infecțioasă

Fiind o infecție care se răspândește de la persoana la persoană , primul pas este evitarea contactului cu saliva persoanei infectate, în perioada de boală activă. O altă măsură de prevenție este respectarea măsurilor de igienă, precum: spălarea mâinilor, dezinfectarea obiectelor, evitarea folosirii în comun a periuțelor de dinți, a prosopului, tacâmurilor, cănilor etc.

Leave a comment