Deoarece sistemul imunitar este atât de complex, există multe modalități potențiale prin care poate merge greșit. Tipurile de tulburări imune se încadrează în trei categorii:
- Imunodeficiențe
Acestea apar atunci când una sau mai multe părți ale sistemului imunitar nu funcționează. Imunodeficiențele pot fi cauzate în mai multe moduri, inclusiv vârsta, obezitatea și alcoolismul. În țările în curs de dezvoltare, malnutriția este o cauză comună. SIDA este un exemplu de imunodeficiență dobândită.
În unele cazuri, imunodeficiențele pot fi moștenite, de exemplu, în boala granulomatoasă cronică în care fagocitele nu funcționează corect.
- Autoimunitate
În condiții autoimune, sistemul imunitar țintește greșit celulele sănătoase, mai degrabă decât agenții patogeni străini sau celulele defecte. În acest scenariu, acesta nu poate distinge sinele de non-sine.
Bolile autoimune includ boala celiacă, diabetul de tip 1, artrita reumatoidă și boala Graves.
- Hipersensibilitate
Cu hipersensibilitate, sistemul imunitar reacționează în exces într-un mod care dăunează țesutului sănătos. Un exemplu este un șocul anafilactic în care organismul răspunde la un alergen atât de puternic încât poate pune viața în pericol.
Pe scurt
Sistemul imunitar este incredibil de complicat și complet vital pentru supraviețuirea noastră. Mai multe sisteme și tipuri de celule diferite funcționează în sincronizare perfectă (de cele mai multe ori) în tot corpul pentru a lupta împotriva agenților patogeni și pentru a elimina celulele moarte.
La Transilvania Healing Centre ne preocupăm de bunăstarea sistemului imunitar și considerăm că este primordial ca acesta să fie într-o perfectă stare de funcționare înainte de a trata orice disfuncție.