Histamina este o substanță chimică responsabilă pentru câteva funcții majore din organism:
- comunică sau transmite mesaje către creier;
- declanșează eliberarea de acid gastric;
- pentru a ajuta digestia, ea se secretă după un traumatism sau o leziune sau după o reacție alergică, fiind parte din sistemul imunitar.
Când nivelul de histamina din corp este prea mare sau când organismul nu o mai poate gestiona în mod corespunzător, sunt afectate funcțiile normale din corp.
Simptomele intoleranței la histamina se pot confundă foarte ușor cu cele ale unor reacții alergice, după cum urmează:
- diareea, durerea cronică de cap;
- înroșirea feței și înroșirea pieptului;
- sindromul de intestin iritabil;
- congestie nazală;
- mâncărimi nazale;
- secreții nazale (rinoree);
- ochii înroșiți;
- mâncărimi oculare;
- lăcrimatul excesiv;
- strănut;
- dificultate în respirație;
- urticarie sau mici zone roșii ce apar pe piele, însoțite de mâncărimi, senzație de arsură;
- mâncărimi ale pielii;
- anxietate inexplicabilă;
- crampe sau dureri la stomac;
- constipație cronică;
- senzație de greață;
- vărsături;
- balonare;
- stare inexplicabilă de oboseală, amețeală;
- eczeme ale pielii;
- ritm cardiac neregulat;
- durere menstruală severă.
Alimente și băuturi care ar trebui evitate
Potrivit studiilor, multe alimente și băuturi au un conținut ridicat de histamina, așa că persoanele care suferă de acest tip de intoleranță ar trebui să evite:
- alcoolul;
- brânză maturată;
- alimentele fermentate, murăturile, cele conservate;
- produsele afumate, cum ar fi cârnații, șunca, baconul sau salamul;
- fasolea boabe și leguminoasele (năutul, boabele de soia și lintea);
- oțetul;
- multe preparate gătite;
- iaurtul;
- snacks-urile sărate;
- dulciurile ce conțin conservanți;
- ciocolată și cacao;
- ceaiul verde;
- majoritatea fructelor citrice;
- ananasul;
- peștele la conservă, cum ar fi macroul și tonul;
- arahidele;
- spanacul;
- roșiile;
- bananele;
- vinetele;
- căpșunele;
- cireșele;
- pudra de ardei iute;
- scorțișoara;
- cuișoarele;
- germenii de grâu
- conservanții, aditivii alimentari și coloranții alimentari.
Pentru a putea trata cu succes intoleranța la histamina, este necesară renunțarea la orice alimente care conțin histamina în cantități mari, în funcție de recomandările specialistului.
Printre alimentele de care trebuie să ne ferim pentru a preveni apariția simptomelor neplăcute se numără:
- băuturile alcoolice fermentate: vinul, șampania și berea;
- alimentele fermentate: varză murată, oțetul, sosul de soia, chefirul, iaurtul, etc.;
- alimentele care conțin oțet: murăturile, maioneza, măslinele, etc.;
- carnea sărată: baconul, salamul, pepperoni, mezelurile și hot-dogii;
- alimentele acre: smântâna, laptele bătut, laptele acru, etc.;
- fructele deshidratate: caisele, prunele, curmalele, smochinele, stafidele;
- majoritatea citricelor;
- brânză maturată, inclusiv brânză de capră;
- nucile: nuci românești, caju, arahide (alune de pământ);
- legume: avocado, vinete, spanac, roșii;
- peștele afumat și anumite specii de pește: macrou, ton, anșoa, sardine.
Exemple de alimente care au un nivel scăzut de histamina:
- carnea proaspăt gătită, carnea de pasăre (proaspătă);
• peștele recent pescuit;
• ouăle;
• cerealele fără gluten: orezul, quinoa;
• untul de arahide pur;
• fructe proaspete: mango, pere, pepene, măr, kiwi, pepene galben, struguri;
• legume proaspete (exceptând roșiile, spanacul, avocado și vinetele);
• produsele care înlocuiesc lactatele: laptele de cocoș, laptele de orez, laptele de migdale;
• uleiurile pentru gătit: ulei de măsline, ulei de cocos;
• ceaiurile din plante;
• ierburi aromatice.
Este important să nu ignori manifestările de mai sus, mai ales dacă suspectezi că ai putea suferi de intoleranță la histamina. Vă puteți adresa specialistului de la Transilvania Healing Centre pentru a stabili diagnosticul corect. Un medic alergolog- imunolog se va ocupa de evaluarea bioelectromagnetică pentru a detecta posibile alergii alimentare și intoleranțe, precum și infecții sau boli.