loader image
Skip links

Rinovirusul

Rinovirusurile umane (HRVs), descoperite pentru prima dată în anii ’50, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din bolile asemănătoare cu răceala. Există trei grupuri de HRV genetice distincte, grupele A, B și C desemnate din genul Enterovirus și familia Picornaviridae.

HRV-urile sunt asociate în mod tradițional cu infecția tractului respirator superior, otită și sinuzită. În ultimii ani, implementarea crescândă a testelor PCR pentru detectarea virusului respirator în laboratoarele clinice a facilitat recunoașterea lor ca agenți patogeni ai tractului respirator inferior, în special la pacienții cu astm, sugari si pacienți în vârstă. Într-adevăr, dacă manifestările clinice ale HRV sunt legate direct de patogenitatea virală sau secundară răspunsului imun al gazdei este subiectul cercetărilor în curs.

Ce este rinovirusul?

Rinovirusul reprezintă cea mai comună cauză a răcelilor. Face parte din familia Picornaviridae şi prezintă  peste 100 de serotipuri. Virusul este prezent pe toată durata anului cu două vârfuri de incidenţă (când cauzează peste 80% din răceli): în cursul toamnei şi la sfârşitul primăverii.

Cel mai frecvent apare la grupul de copii preşcolari şi şcolari. Acest lucru se explică prin faptul că anticorpii împotriva virusurilor apar pe măsura înaintării in vârstă după expunerile la virus. De asemenea,  un copil este mai contagios datorită concentraţiilor mai mari de virus din secreţii precum şi datorită duratei mai mari de eliminare a virusului. Nu este neobişnuit ca un copil sa aibă câte un episod de răceală in fiecare lună. Adolescenţii şi adulţii au în medie 2-4 răceli pe an.  Până la vârsta de 3 ani infecţiile par a fi mai frecvente la băieţi; după vârsta de 3 ani infectiile par a fi mai frecvente la fetiţe. La adulţi nu există diferenţe între rata de infecţii la femei şi bărbaţi.

Perioada de incubaţie a virusului este de 12-72 ore cu o medie de 8-16 ore de la inocularea la nivelul nasului. S-au descris simptome după 2 ore de la inoculare. Simptomele durează în medie 7-11 zile, la 25% din pacienţi pot dura peste 2 saptămâni. Foarte rar simptomele durează peste 30 zile.

Factorii de risc

  • fumatul care creşte riscul infecţiilor respiratorii cu 50%;
  • vârstele extreme (copii mici, varstnici) datorită imunităţii scăzute;
  • contactul cu persoane infectate;
  • atingerea conjuctivelor sau a nasului cu degetele sau cu obiectele infectate;
  • bolile cronice (anomalii imunologice, anatomice, metabolice) cresc riscul unor infecţii severe.

 

Simptomele care apar la rinovirus

Primele simptome care apar sunt uscăciunea mucoasei nazale şi durerea în gat. Acestea pot fi urmate de congestie nazală, rinoree, strănut. Simptomele se accentuează în urmatoarele 2-3 zile după debut. Obstrucţia nasului de către secreţii poate influenţa alimentarea sau somnul. Alte simptome pot fi: tuse (uneori foarte intensă asociata cu voma), cefalee, senzaţie de presiune la nivelul urechilor. Febra nu este uzuală, prezenţa febrei poate indica o alta cauza a infecţiei. Dacă este prezentă, febra este mică; la copii poate ajunge la 38-39 grade.

Complicaţiile ce pot apărea după o infecţie cu rinovirus sunt:

  • otita medie
  • sinuzita
  • exacerbarea bronsitelor cronice
  • exacerbarea Astmului bronşic sau a BPOC- ului
  • infecţii de tract respirator inferior (la pacienţii imunosupresaţi, pacienţii cu fibroză chistică)
  • laringotraheobronşita

 

Cum te protejezi în cazul infecției cu rinovirus

Tratament suportiv:

  • spălarea pe maini
  • odihnă, hidratare
  • temperatură şi umiditate adecvate (pentru a reduce iritarea mucoasei nasofaringiene şi a ajuta eliminarea secreţiilor nazale prin prevenirea uscaciunii mucoasei nazale)
  • folosirea decongestionantelor nazale
  • solutiile saline hipertone (ajută la decongestionarea mucoasei nazale)
  • întreruperea fumatului şi a consumului de alcool

 

În cadrul Transilvania Healing Centre, tratamentul în cazul acestui virus este unul blând, prin intermediul medicinei biofizice și a aparatelor de ultimă generație. De asemenea, prin terapiile de susținere și întărire a sistemului imunitar, vom reuși în timp să ținem departe virusurile sau în cazul în care le-am contactat deja, să se rezume la o formă simplă și o vindecare rapidă.

Leave a comment