Colonul (intestinul gros) produce ultimele procese ale digestiei și este legat de stomac prin intermediul intestinului subțire. Are un rol important atât în curățarea organismului de materiile de care nu mai are nevoie, cât și în sinteza anumitor vitamine (K si B7). Bacteriile ce populează colonul formează flora intestinală. Ea are un rol important în ceea ce privește imunitatea organismului, astfel orice dezechilibru la nivelul colonului este resimțit de întreg organismul.
Ce este un colon iritat?
Cea mai cunoscută tulburare intestinală este sindromul colonului iritabil care, conform studiilor, afectează 10-15% din populația globului. Cele mai multe din persoanele afectate sunt femei cu vârste sub 50 de ani, însă afecțiunea apare și la cei mici. Contracțiile mușchilor intestinali sunt neregulate, astfel reziduurile alimentare se deplasează greu iar procesul de digestie și defecație este afectat.
La pacienții afectați de sindromul colonului iritabil, contracțiile mușchilor intestinali sunt neregulate, iar reziduurile alimentare se mișcă în colon cu dificultate. Prin urmare, la nivelul colonului se acumulează materii care perturbă procesul normal de digestie și defecație. Sindromul colonului iritabil este o afecțiune digestivă ce provoacă balonare, flatulență, durere abdominală și diaree, aceste simptome apărând înainte de defecare sau după anumite mese.
Simptome:
- episoade de diaree și constipație;
- durerea abdominală înainte de defecație;
- balonare, gaze;
- senzația de defecație incompletă;
- nevoie urgentă de mers la toaletă;
- greață, oboseală;
- prezența mucusului în scaun.
Toate aceste simptome pot aduce și alte boli precum boala Crohn, cancerul ano-rectal sau insuficiențe enzimatice (intoleranța la lactoză sau gluten).
Complicații
În funcție de stilul nostru de viață, colonul iritabil poate duce la apariția unor complicații precum:
- apariția hemoroizilor;
- apariția fisurilor anale;
- deshidratare severă;
- dezechilibre electrolitice;
Cauzele iritării colonului
- Alimentația– alimentele bogate în fructoză, lactoză, fructo-oligozaharide, fructani, xilitol, sorbitol. Câteva exemple de alimente care conțin din plin aceste substanțe sunt prunele, caisele, laptele, dulciurile hiperprocesate, fasolea, varza, conopida, broccoli, băuturile carbogazoase, usturoiul, guma de mestecat etc.
- Sedentarismul – Poate duce la acumularea kilogramelor. Mișcarea este o componentă de bază a unui stil de viață sănătos.
- Stresul – Situația psihologică și starea de spirit au capacitatea de a afecta sănătatea fizică. Stresul, grijile și anxietatea se pot răsfrânge asupra digestiei și pot provoca iritarea colonului.
- Fluctuațiile hormonale– Multe femei constată că digestia este deranjată în perioada premenstruală, iar dacă apar dezechilibre hormonale, ele pot duce la apariția sindromului de colon iritabil. Atunci când nivelul progesteronului este mai ridicat (perioada premenstruală de exemplu) apare disconfort deoarece acest hormon are un efect direct asupra contracțiilor intestinale.
- Unele medicamente– De exemplu, folosirea excesivă a medicamentelor antiacide sau laxative poate impacta procesul de digestie și poate provoca iritarea colonului. Laxativele slăbesc mușchii intestinului, ceea ce poate duce la apariția constipației.
- Factorul ereditar– moșteniri de familie.
Tratament și modalități de ameliorare a simptomelor colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil nu se poate trata doar prin intermediul medicamentelor. E nevoie de o abordare complexă, ce presupune schimbări profunde în stilul de viață. Totodată, pe partea de prevenție, alimentația echilibrată și un stil de viață sănătos ne pot ține departe de boli. Alimentația este cheia către un sistem digestiv sănătos. Evitați alimentele hiper-procesate, de fast-food, prăjeli, alimente grele, băuturi carbogazoase, alcool, cofeină, zahărul in exces, mesele foarte bogate. Este indicat să mâncăm puțin și des, să mestecăm foarte bine alimentele, să nu sărim peste mese și să nu avem mese foarte bogate înainte de culcare. Hidratarea este și ea aliatul nostru ce ne poate ajuta să avem o digestie optimă.
Sindromul colonului iritabil, în formele severe, ajunge să provoace dureri și alte forme de disconfort raportat la o varietate foarte mare de alimente. Transilvania Healing Centre te poate ajuta atât pe partea de prevenție, cât și pentru a face un plan de tratament individualizat. Rolul evaluării bioelectromagnetice este să aflăm toți factorii care suprimă sistemul imunitar, nu doar date despre colon. Având o imagine complexă, specialistul va gândi un tratament ținând cont de starea întregului corp, astfel încât să eliberăm treptat sistemul imunitar care susține funcțiile importante. Tratamentul este unul complex, se face treptat și se verifică reacțiile din aproape în aproape.