loader image
Skip links

ALERGII – Factori de mediu

Alergiile reprezintă o categorie de afecțiuni cauzate de hipersensibilitatea sistemului imun la substanțe de obicei inofensive pentru restul populației. Dintre acestea fac parte: urticaria, dermatita atopică, astmul alergic și șocul anafilactic.

Simptomatologia reacțiilor alergice este dominată de efectele produse pe organul/sistemele biologice afectate de către procesul imun:

  • Nas: rinită mucoasă, obstructivă;
  • Sinusuri: sinuzită alergică;
  • Ochi: conjunctivită, prurit ocular;
  • Respirator: tuse, wheezing;
  • Edem laringean;
  • Urechi: durere, hipoacuzie;
  • Tegument: eczemă, urticarie;
  • Gastrointestinal: dureri abdominale, balonări, vărsături, diaree.

Studiile epidemiologice constată o strânsă legătură între poluarea mediului (profesional, habitual) și dezvoltarea sau exacerbarea astmului alergic sau a altor tipuri de afecțiuni alergice. În această privință, o atenție deosebită trebuie acordată substanțelor volatile/gazoase precum ozonul, oxidul nitric, precum și diverse particule generate de mașini sau fabrici industriale. Particulele de evacuare diesel (DEP) prezintă o afinitate înaltă față de diverse proteine, creând astfel complexe imune cu anumiți alergeni, capabile să pătrundă în profunzimea tractului respirator. Alți trigeri alergici care pot genera simptomatologie alergică sunt reprezentați de alergenii alimentari, insecte, animale sau diverse substanțe chimice.

Astfel, în funcție de sursă și calea de pătrunderea în organism, alergenii pot fi clasificați în:

  1. Pneumalergeni: polen, praf de casă, fungi atmosferici, peri și epiderme de animale;
  2. Alergeni alimentari și digestivi: albuș de ou, lapte de vacă, căpșuni, etc);
  3. Alergeni proveniți de la insecte;
  4. Alergeni proveniți de la paraziți;
  5. Alergeni medicamentoși;
  6. Alergeni chimici(profesionali sau non-profesionali).
  1. Pneumalergeni: polen, praf de casă, fungi atmosferici, peri și epiderme de animale
  2. Polenul;
  3. Fungii atmosferici. În țara noastră fungul dominant este Cladosporiumcare însă este puțin alergizant, la fel ca și Penicillium sppAlternaria spp. produce sensibilizări respiratorii rare, în timp ce  Aspergillus spp. este considerat a fi fungul cel mai important în apariția accidentelor alergice respiratorii.
  4. Praful de casă este considerat pentru multe țări ca principalul alergen sensibilizant respirator atât pentru rinită persistentă cât și pentru astmul bronșic. El este de asemenea incriminat a fi agentul etiopatologic pentru unele dermatite alergice.
  5. Peri și epiderme de animale (pisică, câine, cobia).

Alergeni alimentari și digestivi

O altă categorie de alergeni de mediu sunt cei alimentari, care pot declanșa atât alergii IgE mediate sau non-IgE mediate, asociate cu eliberarea de mediatori pro-inflamatori sau cu activitate toxică.

Principalele alimente alergizante sunt: laptele de vacă, ouăle de pasăre, peștele, apoi carnea, nucile, fragii, căpșunile, soia, arahidele, midii, scoici, crustacei, legume, fructe și sucuri de fructe.

Destul de frecvent alergenii alimentari dau reacții încrucișate:

  • cu alte alimente din aceeaşi familie (ex.: grâul cu secară sau nucile cu alunele);
  • cu alte categorii de alergeni alimentari: frecvența de asociere a alergiei la unele fructe (măr, alune) și unele legume (țelină și morcov);
  • cu alți alergeni (polenuri); de exemplu, polenul de mesteacăn reacționează cu alunele sau murele și cu țelina crudă. Astfel, ingestia de alune la un pacient cu rinită alergică la polen de mesteacăn poate declanșa un puseu de prurit faringian, însoțit de salve de strănuturi și rinoree.

Alergeni proveniți de la insecte

Principalele insecte responsabile sunt albina (Apis meliferă) și viespea (Vespula spp.).

Alergeni provenit de la paraziți

Dintre patogenii asociați cu reacții alergice paraziții helmintici sunt cei mai bine studiați. Au fost descriși mai mulți alergeni printre care se numără: poliproteinele care leagă lipide provenite de la speciile de Ascaris și Dirofilaria immitis, serin-proteazele derivate din Trichinella spiralis, ciclofilina de la Echinococcus granulosus și un spectru de inhibitori de protează proveniţi de la Anisakis simplexE.granulosus și speciile de Schistosoma.

Alergeni medicamentoși

În mod obișnuit reacțiile adverse la medicamente se împart în reacții alergice sau non-alergice. Primele recunosc un mecanism imunologic care se încadrează cel mai obișnuit în tipul I, mediat IgE, dar sunt posibile și mecanismele de tip ÎI, III și IV.

Alergeni chimici(profesionali sau non-profesionali)

Este estimat faptul că, peste 85.000 de chimicale pot fi prezente în mediul ambiental uman, putând fi alergeni de contact sau iritanți, declanșând dermatite de contact alergice sau non-alergice. Dintre aceștia, metalele, parfumurile, conservanții, extracte din plante, compuși chimici micromoleculari: izocianați, vapori de formaldehidă, anhidride, amine și diamine, rășini epoxidice, compuși ai platinei, cromului hexavalent, vanadiului, nichelului, cobaltului, antibiotic  și parafenilendiamina sunt considerați cei mai important.

Deasemenea, infecțiile au fost și ele asociate cu etiopatogeneza bolilor alergice, fiind implicate atât în sensibilizarea organismului la anumit alergeni precum și în exacerbarea simptomelor din cadrul acestor afecțiuni.

Programează o consultație la Transilvania Healing Centre și află care sunt factorii la care ești alergic printr-o evaluare complexă.

Leave a comment