Una dintre cele mai ciudate descoperiri științifice este recunoașterea faptului că paraziții sunt capabili să modifice comportamentul gazdei. Într-adevăr, oamenii de știință au început să recunoască recent faptul că inclusiv bacteriile care trăiesc în intestinele noastre ne pot modifica comportamentul! De exemplu dacă aveți o pofta bruscă de zahăr, poate fi de vină candida.
Una dintre cele mai bizare descoperiri a fost că șobolanii și șoarecii infectați cu toxoplasma devin atrași de prădătorul lor: pisica. Se crede că toxoplasma din creierul nefericitului rozător provoacă aceste tendințe suicidare, deoarece gazda esențială a toxoplasmei este pisica: parazitul toxoplasmei este capabil să producă ovociste (adică ouă) la pisică, în toate celelalte gazde chisturi tisulare. Acestea conțin bradiozoiti care se divid lent și se formează în diferite organe, inclusiv în creier.
De unde luam Toxoplasma Gondii?
Specialiștii consideră totuși ca este mai probabil să te infectezi cu Toxoplasma consumând carne, decât trăind cu o pisică. Dar pisicile și șobolanii nu sunt singurele animale care pot găzdui parazitul. Toxoplasma Gondii este un parazit excepțional prin faptul că poate sări de la aproape orice creatură cu sânge cald la alta. Deși aproximativ 6 din 10 afecțiuni umane infecțioase sunt zoonotice (ceea ce înseamnă că pot sări de la animale la oameni), oamenii de știință nu au precizat exact de ce se întâmplă acest lucru, dar unele cercetări, precum un studiu din 2011 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că cel puțin o parte din răspuns poate fi găsită în proteinele parazitului: când un anumit tip de proteine este eliminat, parazitul nu mai este virulent. Cercetătorii speculează că acest lucru se datorează faptului că acele proteine perturbă proteinele cheie din celula gazdă care sunt esențiale pentru răspunsul imun al gazdei.
Care sunt simptomele?
Deși Toxoplasma Gondii poate provoca simptome asemanatoare gripei, în cazuri ușoare, un studiu din 2014 în Jurnalul American de Medicină Tropicală și Hygienesugerit sugerează că, în marea majoritate a cazurilor, oamenii prezintă doar simptome ușoare sau deloc. Într-adevăr, acesta este motivul pentru care parazitul a fost neglijat în mare măsură de cercetători, au scris autorii.
Tulburări legate de Toxoplasma
Schizofrenia nu este singura tulburare psihologică care este posibil legată de Toxoplasma gondii. Un studiu din 2011, realizat la șoareci și publicat în jurnalul PLOS ONE, a arătat că parazitul poate determina celulele cerebrale infectate să elibereze niveluri ridicate de dopamină neurotransmițătorului. Creșterea dopaminei ar putea juca un rol important în anumite tulburări de dispoziție, cum ar fi boala bipolară, care a fost legată de neregulile dopaminei, potrivit studiului. Alte cercetări efectuate la om sugerează că Toxoplasma ar putea fi conectată la impulsivitate și chiar la sinucidere. Parazitul nu ar fi primul agent patogen care a modificat creierul și comportamentul oamenilor: virusul rabic, care este mortal la oameni, s-a dovedit de mult timp că are efecte neurologice devastatoare.
Unul dintre cele mai înspăimântătoare – și cele mai controversate – efecte posibile ale Toxoplasma este impactul său asupra minții. Dacă o femeie este infectată cu parazitul în timp ce este însărcinată, fătul poate fi în pericol de a dezvolta schizofrenie și alte tulburări mintale, potrivit unui studiu realizat în 2006 asupra oamenilor care locuiesc în Danemarca, publicat în revista Biological Psychiatry.
Și asta nu este totul. Un studiu din 2014 care a fost publicat în The Journal of Nervous and Mental Disease a găsit anticorpi Toxoplasma la pacienții cu schizofrenie, oferind dovezi suplimentare pentru o legătură potențială între parazit și boala mentală.
Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că femeile ar trebui să înțeleagă factorii de risc pentru infecție, cum ar fi expunerea la pisici (și în special litiere), să consume carne gătită necorespunzător și să bea apă netratată.
Cum știm dacă avem Toxoplasma în corp?
În cadrul clinicii Transilvania Healing Centre, prin evaluarea biofizică inițială, se poate depista cu ușurință prezența acesteia în organismul dvs. În funcție de rezultatul complet și starea corpului, specialistul vă poate pregăti un plan complex de tratament pentru a scăpa de aceasta povară.