Sinuzita se manifestă prin inflamarea mucoasei sinusurilor paranazale și apariția unei secreții în interiorul sinusurilor. Sinusurile paranazale sunt cavități osoase pline cu aer, iar pereții osoși sunt căptușiți de o mucoasă care se poate inflama în anumite condiții patogene. Sinuzita poate să afecteze doar un sinus (sinuzită maxilară) sau toate sinusurile (pansinuzita).
Există 8 sinusuri – 2 sinusuri maxilare, 2 etmoidale, 2 frontale și 2 sfenoidale.
Sinuzita acută se manifestă prin inflamarea mucoasei sinusale cu apariția unei secreții purulente cu durata de până la 3 săptămâni. În cazul sinuzitei subacute durata infecției poate dura între 3 săptămâni și 3 luni. Sinuzita cronică se referă la menținerea inflamației mucoasei sinusale și a unei secreții ce durează mai mult de 3 luni.
O altă clasificare a sinuzitei ar mai fi:
- bacteriană;
- virală;
- fungică;
- alergică.
Cauzele pot fi multiple:
- deviația de sept nazal;
- rinita acută purulentă (inflamarea și infecția mucoasei intranazale);
- rinita cronică hipertrofică;
- polipoza nazală.
Factori de risc pot fi unul sau mai mulți: mediul toxic (pulberi, noxe), factori alergeni, frigul, aerul condiționat și se poate transmite pe cale aeriană (prin tuse, strănut).
Simptome
Sinuzita acută:
- rinoree purulentă (secreție purulentă la nivelul foselor nazale);
- obstrucție nazală;
- durere intensă la nivelul ariilor de proiecție a sinusurilor la nivelul feței;
- febră;
- mici sângerări nazale;
- scăderea mirosului.
Sinuzita cronică:
- secreție mucopurulentă intranazală cu durata mai mare de 3 luni;
- durere de intensitate mică, continuă;
- senzație de tensiune la nivelul ariilor de proiecție a sinusurilor;
- obstrucție nazală;
- expectorație matinală;
La Transilvania Healing Centre, sinuzita devine doar o amintire. După evaluarea bioelectromagnetică, specialistul se ocupă de planul de tratament. Acesta este personalizat, individualizat în funcție de diagnostic și este unul exact. Sinuzita este o afecțiune comună, întâlnită des atât la adulți cât și la copii. La clinica noastră, tratamentul este unul blând, non-invaziv și nu este dureros. După efectuarea terapiilor prescrise de specialist, respectarea dietei și a medicației, afecțiunea va rămâne de domeniul trecutului.