Limfedemul sau obstrucția limfatică este o afecțiune ce se caracterizează prin retenția de fluid la nivelul unui segment anatomic, din cauza funcționării eronate a sistemului limfatic.
Edemul limfatic poate fi primar (idiopatic) și secundar (dobândit). Se știe că sistemul limfatic aparține sistemului circulator, care include vasele și ganglionii limfatici. Rolul acestei rețele extensive de vase și noduli limfatici este de a coordona funcția sistemului imunitar și de a ajuta organismul să lupte împotriva microorganismelor și substanțelor străine.
Care sunt cauzele apariției limfedemului în forma primară?
Până la ora actuală, acestea nu sunt pe deplin elucidate. Actualele studii presupun că se dezvoltă la pacienții cu agenezie (dezvoltare insuficientă) de ganglioni limfatici, iar debutul acestei forme se poate produce:
- la naștere – limfedem congenital;
- la instalarea perioadei de pubertate – limfedem praecox;
- în viața adultă – limfedem tarda.
De ce apare limfedemul secundar ?
El este un rezultat al blocajului sau al modificărilor de permeabilitate a sistemului limfatic în stările:
- infecțioase;
- neoplazice;
- postchirurgicale;
- tromboză venoasă profundă;
- formare extensivă de țesut cicatricial – cu înglobarea vaselor și alterarea consecutivă a funcției;
- ca urmare a radioterapiei și tratamentului chirurgical pentru diverse neoplazii, în special cancer de sân, de prostată, de colon sau de testicul;
- a fost descrisă și asocierea limfedemului cu un anume tratament administrat în terapia cancerului de sân.
Indiferent de cauze, rezultatul este același: creșterea gradului de insuficiență a drenajului limfei cu edem interstițial și mărirea în volum a zonei afectate – cel mai frecvent, extremitățile inferioare, dar pot fi implicate și cele superioare, fața, organele genitale și trunchiul.
Simptomele sunt nespecifice și cuprind:
- creșterea în volum a unei extremități sau a altei zone a corpului – față, trunchi, organe genitale;
- apariția durerii sau senzația de greutate în membrul afectat;
- slăbiciunea, amorțeala și paresteziile;
- crampele musculare foarte dureroase;
- afectează creșterea normală a unghiilor și părului;
- crește prevalența de infecții bacteriene și fungice.
Cum evoluează boala?
Pacienții cu limfedem prezintă, în funcție de cronicitate, dezvoltarea de angiosarcoma – cea mai severă complicație a limfedemului – rata de supraviețuire după tratament este de 24 luni, iar cea de 5 ani este de 10%.
Alte complicații care de asemenea cresc morbiditatea: dezvoltarea celulitei recurente, infecțiile bacteriene și fungice.
În prezent sunt cunoscute 3 direcții principale în tratament: terapia fizică complexă, tratamentul medicamentos și cel chirurgical. Transilvania Healing Centre vine cu o abordare blândă, non invazivă și fără durere! Medicina bioelectromagnetică, așa numită ”medicina viitorului”, vine cu un tratament modern, adaptat în funcție de toate afecțiunile pe care le are un pacient. Merge țintit și mizează în paralel pe întărirea sistemului imunitar. Pentru mai multe informații, rezervă-ți locul pentru evaluarea bioelectromagnetică!