Flora intestinala
Bacteriile flora intestinala
paraziti
Flora intestinală joacă un rol important în ceea ce privește dezvoltarea unei toleranțe față de substanțele străine inofensive, precum alimentele, însă intestinul nu reprezintă singurul mediu de viață al florei. Un microbiom reprezintă un sistem de bacterii ce trăiesc în comuniune cu omul și se găsește de pildă și la nivelul căilor respiratorii, respectiv pe piele.
Totuși de unde provin microorganismele și cum se dezvoltă flora intestinală? Primul contact cu microorganismele din flora intestinală maternă are loc încă din pântecele mamei. Bacteriile din tractul digestiv al mamei traversează bariera placentară și ajung în tractul digestiv al fătului. Bacteriile din flora intestinală apar frecvent și în sânge, de unde pot coloniza ulterior tegumentele și mucoasele. Astfel, din sângele matern, aceste bacterii pătrund în sistemul circulator placentar și pot ajunge până la făt.
Următorul contact intens cu bacteriile mamei are loc cu ocazia nașterii pe cale naturală. Microorganisme din microbiomul intestinal al mamei există și în laptele matern, fiind astfel transferate sugarului. Începând cu a cincea lună de viață, copilul primește alimente speciale care sunt mai întâi mestecate de mamă. În acest fel, în organismul copilului ajung alte microorganisme din flora bucală, enzime și substanțe cu acțiune imunologică.
Alte microorganisme pot fi preluate de copii de pe jos, și anume prin praf, prin obiectele pe care copilul le bagă în gură. În organism ajung astfel și paraziți, care însă joacă și ei un rol important în formarea funcțiilor de protecție ale organismului.
Procesul de formare a florei intestinale se desfășoară sub forma unui lanț neîntrerupt, pe principiul transmiterii. La acest proces pot contribui mulți factori, și anume fie ca factori favorizanți, fie ca factori inhibitori.
Pentru mai multe informații ia legătura cu noi chiar acum.