loader image
Skip links

Cum putem combate cu succes COVID-19 în 2021

COVID-19

Subiectul pandemiei provocate de virusul COVID-19 a suprasaturat mediile de informare în ultimul an, lucru care a provocat o și mai mare confuzie în ceea ce privește metodele de apărare împotriva coronavirus. Acest articol este menit să simplifice și să sublinieze câteva dintre cele mai utile tehnici pe care le putem realiza pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru, cu atât mai multe dacă suntem vulnerabili în fața virusului: ne aflăm în categoria oamenilor vârstnici, avem sistemul imunitar slăbit sau suferim de afecțiuni cronice.

Așadar, dintre cele mai sigure metode de combatere a virusului, menționăm o serie de practici și obiceiuri alimentare ușor de implementat zilnic:

I. ALIMENTAȚIE 

Este bine cunoscut faptul că alimentația este piatra de temelie a întregului organism, așadar nu este o surpriză faptul că aceasta este sursa unei imunități puternice sau slăbite, după caz. Nu mai puțin de 80% din sistemul imunitar se află în intestin. Cum ne putem noi îmbunătăți și întări imunitatea în această perioadă prin intermediul alimentației?

Alimentele fermentate pot reduce riscul de deces COVID-19 

Țările care consumă cantități mai mari de alimente fermentate în mod tradițional au rate de mortalitate mai mici COVID-19. Potrivit cercetătorilor germani, schimbările semnificative în microbiom cauzate de viața modernă și consumul scăzut de alimente fermentate se poate să fi crescut rata de răspândire a bolii sau să fi provocat agravarea acesteia.

Așadar, recomandăm consumul crescut de alimente precum: legume crude, legume murate sau marinate, lapte fermentat (chefir, sana, smântână), iaurt și lapte acru. 

Totuși, care este legătura dintre alimentele fermentate și imunitate? Alimentele fermentate sunt printre cele mai bogate surse de probiotice. Probioticele sunt microorganisme care mențin o stare bună de sănătate și ajută la formarea unui sistem imunitar rezistent în fața virusurilor și a bacteriilor. Mai mult, s-a demonstrat că probioticele vin în ajutorul combaterii anxietății și depresiei, ambele fiind urmări ale situației pandemice.

Recomandăm consumul ridicat de probiotice provenite din alimentele fermentate, însă, dacă acest lucru nu este posibil sau nu vă face plăcere, cea mai bună variantă pentru a optimiza flora intestinală este de a consuma probioticele sub formă de suplimente alimentare.

Dacă analizăm alimentația din punct de vedere istoric, oamenii obișnuiau să consume cantități mari de bacterii benefice, adică probiotice, direct din dieta lor sub formă de alimente fermentate sau cultivate, care au fost inventate cu mult înaintea refrigerării și alte forme de conservare a alimentelor. Ca rezultat, aceștia s-au ferit cu succes de afecțiunile cu care ne confruntăm astăzi, în ceea ce privește intestinul.

Într-un mod neașteptat, s-a descoperit că nivelul scăzut de zinc este asociat cu pierderea de gust și miros, iar acestea sunt, de asemenea, două simptome timpurii ale infecției COVID-19. Acest lucru sugerează deficit de zinc și poate fi, într-adevăr, un factor cheie al afecțiunii.

Combaterea COVID-19 - Măsuri Eficiente și Protecție Comunitară

II. OBICEIURI 

Care sunt obiceiurile noastre pe care le realizăm fără planificare și cum pot fi ele îmbunătățite? Ce alte obiceiuri ne pot fi de ajutor în combaterea virusului?

1. În primul rând – somnul. Calitatea somnului diferă de la persoană la persoană și se manifestă diferit în funcție de perioade. Spre exemplu, perioadele în care ne stresăm mult pot coincide cu nopți albe, cu somn secvențial și, în general, cu o calitate slabă a somnului. Acest lucru aduce cu sine, de cele mai multe ori, o senzație constantă de oboseală, la care se adaugă irascibilitate, neproductivitate și o slăbire generală a organismului. Dacă toate acestea se întâmplă în condiții normale, ce se întâmplă când intervine o pandemie în care suntem nevoiți să petrecem mult mai mult timp în casă, să renunțăm la multe dintre activitățile în aer liber și, mai ales, să reducem semnificativ lista oamenilor cu care interacționăm? 

În perioada pandemică, stresul a atins apogeul pentru 88% dintre participanții unui studiu realizat de Human Resource Executive în ultimele 4 – 6 săptămâni, 69% dintre aceștia menționând că pandemia a fost pe departe cea mai stresantă perioadă a vieții lor atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Somnul a apărut ca una dintre cele mai recente victime ale pandemiei, ne anunță Donn Posner, președinte Sleepwell Associates și un profesor al Stanford University School of Medicine, numind criza COVID-19 o „furtună a problemelor de somn”.

Recomandarea noastră este să încercați să dormiți cât se poate de mult și să aveți un somn cât mai calitativ prin: consumul ultimului aliment cu minim 2 ore înainte de ora de culcare, expunerea la lumină naturală și aer curat în timpul zilei, implicarea în activități sociale în timpul zilei, sportive și activități care să obosească atât fizicul, cât și psihicul și evitarea pe cât posibil a adormirii în fața ecranului. Mai mult, nu utilizați patul din dormitor pentru alte activități în afara somnului (exemplu. Mâncatul în pat), păstrați un program regulat al somnului și încercați să îl respectați, acordați un minim de 15 minute înainte de somn pentru a reflecta asupra întâmplărilor din  timpul zilei pentru a “consuma” trăiri și emoții și pentru a evita continuarea activității psihice intense din timpul somnului, lucru care duce, de cele mai multe ori, la vise neplăcute și dereglări de somn.

2. Poate că cel mai popular obicei al ultimului an este spălatul pe mâini. Îl menționăm totuși și aici pentru că este singurul lucru care ne ajută să ținem departe virușii și bacteriile de fața noastră și minimizează rata de răspândire prin contact direct sau prin suprafețe.

Pentru o spălare eficientă a mâinilor amintim câteva reguli de bază:

– Utilizați săpun, apă caldă și frecați mâinile timp de 20 de secunde. Faceți asta de câteva ori pe zi;

– Uitați de uscătorul de mâini cu aer cald sau de prosoapele din material și utilizați un prosop de hârtie pentru o absorbție mai bună a apei și pentru a nu risca să împrăștiem virusul și alți microbi;

– Cu toate acestea, spălarea prea frecventă a mâinilor poate deteriora bariera pielii și poate declanșa fisuri ale pielii, care permit pătrunderea germenilor în corp.

3. Consumă minimum 2 L de apă pe zi. consumul adecvat de apă pură, curată, provenit din surse naturale, este vital pentru tractul digestiv și pentru a “transporta” alimentelor și a toxinelor prin organism și menținerea corpului hidratat. O bună funcționare a organismului menține sistemul imunitar puternic și gata să își realizeze rolul de barieră protectivă împotriva virusurilor și infecțiilor.

4. Ieșiri zilnice la aer liber. Carantina ultimului an ne-a îndepărtat de ieșirile în natură la aer curat, iar lipsa plimbărilor zilnice afară slăbește imunitatea și au o serie de alte efecte negative asupra psihicului. Recomandarea noastră este să încercați să creați sau să readuceți în program ieșirile în aer liber pentru a menține funcționarea normală a organismului, atât fizic cât și psihic.

5. Sportul și mișcarea. Organismul sănătos și sistemul imunitar puternic sunt criterii ce țin de apărarea primară împotriva COVID-19. În afară de vârsta înaintată, persoanele cu afecțiuni de sănătate – cum ar fi diabetul și bolile de inimă – sunt expuse unui risc crescut de complicații ale bolii, iar obezitatea a fost considerată a fi cel mai mare factor determinant pentru care un pacient va necesita spitalizare.

Exercițiile fizice zilnice sunt o strategie de sănătate fundamentală care consolidează funcția imună prin mai multe mecanisme. Potrivit unor cercetări recente, exercitarea în mod regulat poate ajuta la prevenirea sindromului de detresă respiratorie acută (SDRA), o complicație letală și cauza majoră a morții în rândul pacienților cu COVID-19.

6. Reducerea stresului zilnic. Teama, anxietatea, singurătatea și incertitudinea financiară s-au ciocnit și au făcut din pandemia COVID-19 un moment stresant pentru mulți. Printre principalele preocupări ale oamenilor se numără posibilitatea ca pandemia să aibă un efect negativ grav asupra finanțelor, precum și temeri legate de lipsa de alimente din supermarket-uri, de medicamente din farmacii sau de alte produse de uz.

În aceste timpuri fără precedent, depășirea stresului este mai importantă ca niciodată, mai ales că mulți intră acum într-o nouă fază pandemică numită post-carantină. Chiar dacă restricțiile și carantina sunt pe cale să se finalizeze, nu toată lumea se simte în siguranță să se aventureze înapoi în lume, iar temerile legate de izolare și restricții sunt înlocuite cu teama de a reveni la viață în public.

Ca în cazul multor alte afecțiuni, o problemă descoperită și controlată, este pe jumătate vindecată. Așadar, recomandăm o luare de seamă a acestor factori stresori și o atitudine cât mai optimistă asupra lucrurilor.

Combaterea COVID-19 - Măsuri Eficiente și Protecție Comunitară

III. SUPLIMENTE 

Vitamina C și Quercitin. Există dovezi că administrarea vitaminei C și a quercetinei exercită o acțiune antivirală sinergică datorită proprietăților antivirale, imunomodulatoare și capacității ascorbatului de a recicla quercetină, crescând eficacitatea acesteia.

o Quercetina este una dintre cele mai frecvente și bine studiate flavonoide (grup de pigmenți naturali) ce se găsește în multe plante, fructe și legume și aparține grupului de vitamine R. COVID-19 interferează cu capacitatea unei celule de a se proteja; cercetătorii au descoperit că quercetina protejează răspunsul celular și stimulează recuperarea proliferării celulare. 

o Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamină crucială necesară pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. Acesta joacă un rol în răspunsul la stres și a arătat rezultate promițătoare atunci când este administrat la bolnavi în stare critică.

Din categoria suplimentelor pe bază de plante și ierburi, amintim: aloe vera, lemongrass, păpădie, salvie, mușețel, echinaccea, ashwagandha, ulei CBD și/sau ulei de cânepă, armurariu, tulsi (denumită în popor busuioc sfânt). În următoarele rânduri, vom analiza pe scurt beneficiile fiecăruia, după cum urmează:

Aloe vera este o plantă suculentă bine-cunoscută pentru calitățile sale calmante, în special pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi arsuri, erupții cutanate, tăieturi și zgârieturi, dar și pentru afecțiuni mai grave ale pielii, precum psoriazisul. Planta de aloe vera poate fi consumată atât intern – exemplu: shot-uri zilnice cu pulpă de aloe vera și lime – cât și extern – gelul plantei poate fi aplicat direct pe piele, pe zonele afectate. Planta aloe este o plantă care se adaptează și crește foarte bine în casă.

Lemongrass sau iarba de lămâie, este o plantă remarcată pentru aroma sa distinctă de lămâie și citrice, a fost folosită în mod tradițional pentru a trata dureri de stomac, hipertensiune arterială, convulsii, durere și vărsături. Conform Organic Facts Updated, planta a prezentat beneficii și în probleme precum insomnie, tulburări de stomac, tulburări respiratorii, febră, durere, umflături și infecții. Activitatea antioxidantă a lemongrass menține sistemul imunitar și protejează împotriva Staphylococcus aureus. Ajută la menținerea nivelului optim de colesterol, gestionarea diabetului de tip 2 și contribuie la sănătatea pielii. Ajută la combaterea oboselii, anxietății și a mirosului neplăcut al corpului.

Păpădiile conțin vitamina A, B, C și D și pot fi utilizate ca remediu pentru febră, diaree și diabet. Ceaiul de frunze de păpădie are proprietăți diuretice, laxative ușoare și de ajutor digestiv, în timp ce ceaiul din rădăcini de păpădie are proprietăți detoxifiante și poate ajuta la ameliorarea problemelor hepatice, vezicii biliare și prostatei.

Salvia a fost folosită ca medicament de mii de ani și se mândrește cu o listă lungă de potențiale beneficii pentru sănătate, după cum urmează: îmbunătățește digestia, stimulează funcțiile cognitive, îmbunătățește sănătatea oaselor, controlează efectele diabetului, oferă un aspect sănătos pielii, întărește imunitatea, tratează inflamațiile, diminuează durerea.

Mușețelul este una dintre cele mai importante surse de apigeninei polifen, un inhibitor puternic al enzimei pe suprafața celulelor, denumite CD38, extrem de utile în funcția imunitară. În general, mușețelul este benefic și în: calmare, relaxare, ameliorarea stresului, combaterea insomniei, diminuarea efectelor provocate de alergii, inflamație, infecții, atenuarea spasmelor musculare, combaterea senzației de greață și flatulență, diminuarea durerilor stomacale ale gastritei și ulcerului, boala diverticulară, boala Crohn și sindromul intestinului iritat.

Înainte de antibiotice, echinaceea a fost folosită ca remediu general pentru diferite infecții și răni, inclusiv malarie, scarlatină și sifilis. În prezent, utilizările comune includ: întărirea sistemului imunitar, lupta împotriva bacteriilor și virusurilor, accelerarea refacerii rănilor.

Ashwagandha, este o plantă medicinală multifuncțională, cu funcții de „întinerire celulară”. Printre beneficiile plantei amintim ajutorul său în adaptarea și controlul stresului, echilibrarea sistemului imunitar, întărirea metabolismul și susținerea sistemelor hormonale.

Uleiul de CBD joacă un rol important în sănătate prin reglarea homeostaziei dintre sistemele corporale, cum ar fi sistemul respirator, digestiv, imunitar și cardiovascular. Potrivit Project CBD, uleiul de cânepă este benefic în cel puțin 50 de afecțiuni: durere, convulsii, spasme musculare, greață asociată cu chimioterapie, tulburări digestive, tulburări degenerative neurologice – cum ar fi scleroza multiplă și boala Parkinson – tulburări de dispoziție, anxietate, PTSD și hipertensiune arterială.

Armurariul sau ciulinul de lapte este prețuit de secole pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și antivirale. Este, de asemenea, foarte benefic pentru rolul său de tonic hepatic datorită cantității mari de silimarină. Silimarina este un grup de flavonoide cunoscute pentru repararea celulelor hepatice deteriorate de substanțe toxice. Ca atare, ciulinul de lapte îmbunătățește foarte mult funcționarea generală a ficatului, cu utilizări specifice legate de ciroza hepatică, inflamația cronică a ficatului și afectarea ficatului de alcool și alte substanțe toxice.

Asemeni ashwagandha, planta tulsi este un adapogen puternic cu proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatorii, antialgice, antioxidante și adaptogene: controlează nivelul de glucoză din sânge, întărește imunitatea, combate stresul și anxietatea, îmbunătățește sănătatea dinților, stimulează funcțiile cognitive, susține sănătatea ficatului, protejează împotriva bacteriilor, calmează durerea.

Medicina Integrativă - Abordarea Completă a Sănătății Tale

Pentru tratamente post-COVID și pentru mai multe informații și recomandări, vă așteptăm la clinică pe Strada Andrei Mureșanu nr. 29, Cluj-Napoca sau la numărul de contact: 0727 729 509. 

Multă sănătate!

Leave a comment