Una dintre cele mai comune infecții transmise de căpușe este boala Lyme (sau Borelioza).
Dacă infecția este depistată la timp poate fi tratată cu succes, în schimb, dacă rămâne netratată, infecția poate afecta articulațiile, sistemul nervos și inima.
CUPRINS
- Ce este boala Lyme?
- Stadii boala Lyme
- Semnele și simptome – boala Lyme
- Cauze boala Lyme
- Diagnosticare Boala Lyme
- Tratament Boala Lyme
- Prevenire Boala Lyme
Ce este boala Lyme?
Boala Lyme este o infecție bacteriană ce se transmite prin mușcătura de căpușe din genul Ixodes, care sunt purtătoare de bacteria Borrelia burgdorferi.
De asemenea, boala Lyme este o afecțiune multisistemică care afectează pielea, articulațiile și sistemul nervos pentru o perioadă de un an sau chiar mai mult.
Stadii boala Lyme
Stadiul 1 – Boala Lyme incipientă, localizată
Stadiul 2 – Boala Lyme diseminată
Stadiul 3 – Boala Lyme cronică
Semnele și simptomele bolii Lyme
În funcție de stadiul în care se află infecția, semnele și simptomele bolii Lyme pot varia.
Boala Lyme incipientă, localizată (stadiul I)
Manifestările bolii Lyme din stadiul I apar la 3-30 de zile (în medie 7-10 zile) după mușcătura căpușei. Infecția se manifestă prin eritem migrator la nivelul mușcăturii, în aproximativ 80% din cazuri. Este o leziune cutanată care se extinde treptat, apare că o pată roșiatică, rotundă și cu o decolorare centrală parțială.
În majoritatea cazurilor, eritemul migrator este însoțit de simptome acute, care au frecvent un caracter intermitent și pot dura câteva săptămâni:
- Senzație de arsură;
- Înțepătură;
- Semne de infecție acută (precum febră, durere de cap, dureri musculare și dureri articulare);
- Oboseală;
- Stare generală proastă.
Boala Lyme diseminată (stadiul II)
Manifestările bolii Lyme din stadiul II, apar într-un interval variabil, de la câteva zile și până la câteva săptămâni de la stadiul I, prezintă manifestările unei infecții diseminate cu apariția unor leziuni similare, dar mai mici.
Semnele și simptomele bolii Lyme din stadiul II sunt mai grave decât cele din primul stadiu și se caracterizează prin:
- Erupții cutanate multiple, asemănătoare eritemului migrator, dar mai mici decât leziunea inițială;
- În unele cazuri apar manifestări neurologice (cele mai frecvente sunt: meningita sau meningoencefalita, paralizia Bell, paralizia altor nervi cranieni);
- Manifestări cardiace care implică tulburări de ritm, pericardită sau miocardită (inflamația pericardului sau a miocardului); pacientul poate resimți palpitații, dureri în piept, dispnee (respirație cu dificultate), amețeli, sincope;
- Manifestări musculo-scheletale: atacuri scurte de artrită, cu durere și tumefacție, în special la nivelul genunchiului sau altor articulații mari, recurente, timp de săptămâni/luni (uneori urmate de artrita cronică la nivelul uneia sau a mai multor articulațîi).
Boala Lyme cronică (stadiul III)
Boala Lyme în stadiul 3 apare după câțiva ani de la infecția inițială, se caracterizează prin afecțiuni neurologice, cardiace, hepatice, pulmonare, oftalmologice.
Stadiile avansate ale bolii Lyme au simptome foarte dureroase, viața celor care suferă de această boală se schimbă radical, iar în unele cazuri boala Lyme provoca chiar și decesul.
Cauze Boala Lyme
Principala cauză care provoacă apariția bolii Lyme/boreliozei este mușcătura de căpușă. Boala este cauzată de o spirochetă (un tip de bacterie de formă spiralată), Borrelia burgdorferi, cu care este infectată căpușa și pe care o transmite mai departe prin mușcătură.
Căpușa vectoare cel mai frecvent întâlnită în România, aparține speciei Ixodes ricinus. Ciclul de viață al căpușei presupune existența a trei gazde, mamifere mari și mici, și trecerea succesivă, din faza de larvă, în cea de nimfă și apoi de adult.
Femela adult depune ouă care se transformă în larve și ciclul se reia. Căprioarele sunt gazde pentru căpușele adulte, dar nu transportă Borrelia.
De exemplu, câinii, pot fi gazde incidentale și pot să dezvolte boala Lyme.
Diagnosticare boala Lyme
Din păcate boala Lyme rămâne o afecțiune subdiagnosticată, atât datorită simptomatologiei difuze în stadiile incipiente, cât și a sensibilitățîi scăzute a metodelor de screening (metoda ELISA). Pe fondul anumitor factori ce țîn de organism sau de momentul infecției, titrul anticorpilor (IgM,IgG) poate fi absent inițial, determinând astfel erori de diagnosticare.
Prin evaluarea bioelectromagnetică din cadrul Transilvania Healing Centre, se detectează frecvența energetică unică emisă de fiecare specie de Borrelia, crescându-se astfel semnificativ șansele că boala să fie depistată într-un stadiu incipient.
Mai mult, terapia alopată în cazul infecției cronice presupune administrarea unui cocktail de antibiotice care pot afecta flora intestinală pe termen lung, generând alte afecțiuni. Prin terapia Vitalfeld însă, se distrug în mod selectiv speciile de bacterii patogene implicate în patogeneză, fără a exista efecte secundare.
Tratament boala Lyme
După partea cea mai importantă (diagnosticarea corectă și completă a pacientului), în funcție de rezultate, medicul creează un plan de tratament personalizat alcătuit din:
- o perioadă de minim 21 de zile de excludere a alimentelor la care există intoleranță
- o rețetă cu medicamente/suplimente alimentare unde este cazul
- serii de minim 4-6 terapii, numărul depinde în funcție de starea pacientului și evoluția bolii.
- testări intermediare pentru a evalua schimbările ce au avut loc după dietă și primele terapii, timp în care medicul face modificările necesare a următoarelor terapii.
- testare finală după ce am respectat tot planul făcut de specialist.
Dacă se vă respecta strict planul de tratament cu toți pașîi semnalați de medic, agenții patogeni vor deveni doar o poveste neplăcută, iar starea de sănătate se vă îmbunătăți vizibil încă de la primele 3 terapii+ dietă.
Metoda de diagnosticare și tratament Transilvania Healing Centre este folosită de peste 30 ani cu succes în tratarea unei game variate de afecțiuni, inclusiv pentru eliminarea paraziților, virusurilor, bacteriilor, agenților patogeni atât de dăunători corpului uman.
Timpul efectiv de vindecare diferă de la caz la caz, nu e totuna dacă suferiți de o afecțiune recentă sau vă luptați cu ea de ani de zile. La fel este și în cazul bolii Lyme. În cadrul clinicii Transilvania Healing Centre avem cazuri care au avut ameliorări mai rapide, în alte cazuri în care pacientul suferea de această afecțiune de 3-4 ani, timpul de revenire și numărul de terapii a fost diferit. În ambele cazuri, rezultatele au apărut mai repede la paciențîi care au respectat cu strictețe planul medical, dieta și schema de medicamentație.
Prevenție – Boala Lyme
Cea mai bună modalitate de a preveni boala Lyme este aceea de a evita, pe cât posibil mușcăturile de căpușă.
Iată câteva sfaturi și recomandări de care ar fi indicat să țîi cont, mai ales în acea perioadă din an când apar căpușele:
- Drumețiile din natură să fie pe drumuri și poteci bătătorite;
- Poarta haine deschise la culoare, care te vor ajuta să observi căpușele mai repede; alege pantaloni lungi, bagați în șosete, și o bluza cu mânecă lunga; pălăria și mănușile sunt doua accesorii vitale;
- Folosește produse anti-căpuși pentru îngrijirea pielii în perioada de vară și nu numai;
- Examinează-ți cu atenție corpul după orice ieșire în aer liber. În special zona subrațului, interiorul și exteriorul urechilor, interiorul buricului și spatele genunchilor; nu uita de păr, zona taliei și cea inghinala.