Aciditate gastrică
Aciditatea gastrică este un simptom care denotă o afecțiune a stomacului. Netratată, aciditatea gastrică poate afecta în timp sistemul digestiv și poate provoca de la deteriorarea mucoasei stomacale și până la aparița gastritei și ulcerului.
Persoanele care au o aciditate gastrică crescută se confruntă cu arsuri stomacale și o senzație de disconfort abdominal care deseori poate fi însoțită de durere și balonare.
Acidoză lactică
Acidoza lactică este creșterea lactatului în plasmă și poate fi rezultatul mai multor condiții. Acidoza lactică se manifestă prin reducerea ventilaţiei, scăderea tensiunii arteriale, tulburări cardiace, şoc cu hipovolemie (scăderea volumului sangvin total circulant) şi deteriorarea stării de conştienţă.
Acidoză metabolică
Acidoza metabolică este definită ca un status de pH sistemic scăzut rezultând printr-o creștere primară a ionilor de hidrogen sau o reducere a bicarbonatului.
Acnee
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre (comedoane), noduli, chisturi și coșuri. Acneea apare, în mod special, în zonele în care avem cele mai multe glande sebacee: față, gât, torace, brațe, spate și umeri deoarece acneea apare ca urmare a unei hipersecreții seboreice.
Adenocarcinom
Adenocarcinomul este un tip de cancer care se formează în glande, cele care secretă substanțe în interiorul sau în afara corpului dar se poate răspândi în alte zone ale corpului.
Tipul adenocarcinomului depinde de localizarea tumorii: colon și rect, sâni, esofag, plămâni, pancreas, prostată, zona capului.
Afecțiuni ale pielii
Pielea este cel mai mare organ al corpului, un organ conjunctivo-epitelial ce imbracă în întregime corpul cu excepția orificiilor naturale (gură, nas, uretră, vagin, anus) unde există mucoase.
Printre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii se numără: acneea, eczeme, rozaceea, urticaria, psoriazis.
Afecțiuni articulare
Articulațiile sunt responsabile de flexibilitatea și mobilitatea corpului, reprezentând, propriu-zis, zonele în care se îmbină oasele. În momentul în care sunt afectate, apar durerile articulare.
Amenoree
Amenoreea reprezintă întârzierea sau încetarea bruscă a menstruației în perioada anilor de reproducție, mai exact, între pubertate și menopauză. De regulă, femeile care au trei menstruații absente la rând au amenoree, la fel și fetele în cazul cărora nu s-a instalat menstruația până la vârsta de 15 ani.
Amigdalită
Amigdalita este inflamația amigdalelor, două mase de țesut de formă ovală situate în spatele gâtului – fiecare amigdală pe câte o parte. Principalele cauze de amigdalită sunt cele bacteriene şi virale.
Amoebiază intestinală
Amoebiaza este o boală infecţioasă la nivelul intestinului care este cauzată de parazitul Entamoeba Histolytica, un protozoar ubicuitar. Infecția este consecința ingestiei de alimente contaminate cu fecale, precum legumele de grădină, sau consecința transmiterii directe fecal-orală.
Anevrisme
Anevrisme cerebrale constau într-o dilatație anormală a pereților arterelor cerebrale ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial. Anevrismele cerebrale sunt de mai multe tipuri: sacular, disecant, micotic și pseudoanevrisme.
Anorexie
Anorexia este o afecțiune psihologică ce se manifestă prin aversiune față de mâncare din motive diverse (spre exemplu: teama de obezitate). Tulburările de alimentație pot lua forme diferite, afectând emoțional și fizic pacientul în cauză. Cele mai cunoscute tipuri de anorexie sunt: Anorexia nervoasă, Bulimia nervoasă, Hiperfagia.
Anxietate
În termeni uzuali, anxietatea este o tulburare emoțională care se traduce printr-un sentiment nedefinit de nesiguranță.
Anxietatea este o stare afectivă patologică caracterizată prin neliniște psihomotorie, teamă nedeslușită, fără obiect, sau legată de propunerea posibilității unui pericol iminent sau insucces.
Anemie
Anemia este o afecțiune care indică un deficit de globule roșii sănătoase (eritrocite – celulele sangvine care transportă oxigenul adecvat către organe).
Cele mai frecvente simptome ale anemiei severe sunt: oboseala, slăbiciunea, amețeala și pierderea vederii pentru scurt timp.
Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire, probleme cu vorbirea, pierderea motivației, dezorientare, schimbări bruște de dispoziție și probleme de comportament. Treptat, funcțiile corporale se pierd, ducând în cele din urmă la moarte.
Astm
Astmul bronșic este una din cele mai frecvente afecțiuni cronice, caracterizată prin inflamația cronică a căilor aeriene ce determină limitarea fluxului de aer, reversibilă.
Cele mai frecvente cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsă de aer, sufocare și frică.
Autism
Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea, socializarea și imaginația. Autismul este prezent încă de la naștere și se menține pe întreaga durată a vieții.
Atac de panică
Atacul de panică reprezintă o stare instalată brusc, de frică sau de anxietate intensă, în situații în care nu este amenințată viața.
În cursul atacului de panică, frica sau disconfortul sunt însoțite de cel puțin patru dintre următoarele simptome, care apar de o manieră abruptă și ating intensitatea maximă în mai puțin de 10 minute: bătăi puternice/neregulate/rapide ale inimii, senzație de dificultate/incapacitate de a respira, senzație de sufocare, durere sau disconfort toracic, transpirații, tremurături/contracții localizate ale mușchilor, greață/jenă abdominală, amețeli/senzație de instabilitate/senzație de leșin, senzație de irealitate/modificarea percepției propriei persoane, frica de a-și pierde controlul/ a înnebuni, frica de a muri, furnicături, frisoane sau valuri de căldură.
Ateroscleroză
Ateroscleroza este o îngustare a arterelor cauzată de acumularea de plăci. Arterele sunt vasele de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive de la inimă la restul corpului. Arterioscleroza apare atunci când vasele de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive din inimă spre restul corpului (arterele) devin groase și rigide – uneori restricționând fluxul de sânge către organe și țesuturi.
ADHD
ADHD (Attention Deficit / Hiperactivity Disorder) este o tulburare hiperkinetică care se manifestă prin deficit de atenție. ADHD-ul se caracterizează prin debutul precoce, înainte de vârstă de 7 ani, a unei combinații între hiperactivitate, comportament dezordonat și lipsă de atenție).
Alergii
O alergie reprezintă o reacție adversă pe care corpul o are la o anumită substanță sau la un anumit aliment.
În cazul unei alergii alimentare, organismul reacționează exagerat la anumite proteine dintr-un aliment și eliberează substanțe chimice numite histamine, care cauzează inflamație.
Ascariodiză
Ascaridioza este o boală parazitară, comună omului și animalelor, produsă de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comună de limbric. Ascaridioza sau “limbricii” trăiesc în intestinul subțire.
Ascită
Ascita reprezintă acumularea de lichid în interiorul cavităţii peritoneale (în abdomen), în jurul organelor intra-abdominale.
Această acumulare de lichid se manifestă prin distensia abdominală (senzaţie de balonare resimţită de pacient) şi creşterea rapidă în greutate şi poate fi însoţită de icter, dispnee, edeme la nivelul gleznelor, dureri abdominale, inapetenţă, greţuri, vărsături.
Acarioza
Acarioza este o boală de piele contagioasă, parazitară (la oameni și la animale), provocată de acarieni. Acarienii sunt arahnide mici, cu capul, toracele și abdomenul de obicei nediferențiate, unele dintre ele fiind purtătoare de germeni ai unor maladii grave.
Adenom de prostate
Adenomul de prostată, numit și hipertrofia prostatică benignă este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârstă de peste 60 de ani.
Prostata este un organ glandular și fibromuscular, format din mai mulți lobi, care înconjoară uretra prostatică.
Afte
Afta este o bășicuță plină cu lichid opalescent, care apare pe mucoasa gurii sau a faringelui și care, prin spargere, lasă în loc o mică ulcerație. De regulă, aftele apare în cavitatea bucală și pot avea mai multe cauze: stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, sau ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor.
Artrită
Artrita este o stare patologică ce se manifestă prin inflamație articulară, fenomen de obicei acompaniat în mod variabil de: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulației implicate.
Aritmie
Aritmia este o tulburare a ritmului cardiac care are loc atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează în mod corespunzător. Chiar dacă unele aritmii nu prezintă simptome, altele sunt relativ comune: extrasistole, palpitații sau bătăi, ameţeală, oboseală, leşin.
Angioedem
Angioedemul este o maladie caracterizată de o inflamație (edem) a pielii, a țesutului subcutanat, a țesuturilor mucoase și submucoase. Acest edem se poate declanșa prin absorția de alimente, de o înțepătură de insectă sau de administrarea unor medicamente. Edemul afectează mucoasele bucale și ale cailor respiratorii superioare, precum și țesuturile subcutanate laxe ale feței.
Arterita
Arterita este o boală a vaselor de sânge. Când pe pereții vaselor se depun grăsimi în exces, ele se îngustează și apare arterita. Aceasta poate fi răspândită în tot organismul, la anumite vase de sânge sau doar la porțiuni dintr-un vas.