loader image
Skip links

Dicționar afecțiuni

Dicționarul de afecțiuni este menit să ne ajute să definim afecțiunea pe care o avem.

Aciditate gastrică

Aciditatea gastrică este un simptom care denotă o afecțiune a stomacului. Netratată, aciditatea gastrică poate afecta în timp sistemul digestiv și poate provoca de la deteriorarea mucoasei stomacale și până la aparița gastritei și ulcerului.

Persoanele care au o aciditate gastrică crescută se confruntă cu arsuri stomacale și o senzație de disconfort abdominal care deseori poate fi însoțită de durere și balonare.

 

Acidoză lactică

Acidoza lactică este creșterea lactatului în plasmă și poate fi rezultatul mai multor condiții. Acidoza lactică se manifestă prin reducerea ventilaţiei, scăderea tensiunii arteriale, tulburări cardiace, şoc cu hipovolemie (scăderea volumului sangvin total circulant) şi deteriorarea stării de conştienţă.

 

Acidoză metabolică

Acidoza metabolică este definită ca un status de pH sistemic scăzut rezultând printr-o creștere primară a ionilor de hidrogen sau o reducere a bicarbonatului.

 

Acnee

Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, care provoacă puncte albe, puncte negre (comedoane), noduli, chisturi și coșuri. Acneea apare, în mod special, în zonele în care avem cele mai multe glande sebacee: față, gât, torace, brațe, spate și umeri deoarece acneea apare ca urmare a unei hipersecreții seboreice.

 

Adenocarcinom

Adenocarcinomul este un tip de cancer care se formează în glande, cele care secretă substanțe în interiorul sau în afara corpului dar se poate răspândi în alte zone ale corpului.

Tipul adenocarcinomului depinde de localizarea tumorii:  colon și rect, sâni, esofag, plămâni, pancreas, prostată, zona capului.

 

Afecțiuni ale pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului, un organ conjunctivo-epitelial ce imbracă în întregime corpul cu excepția orificiilor naturale (gură, nas, uretră, vagin, anus) unde există mucoase.

Printre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii se numără: acneea, eczeme, rozaceea, urticaria, psoriazis.

 

Afecțiuni articulare

Articulațiile sunt responsabile de flexibilitatea și mobilitatea corpului, reprezentând, propriu-zis, zonele în care se îmbină oasele. În momentul în care sunt afectate, apar durerile articulare.

 

Amenoree

Amenoreea reprezintă întârzierea sau încetarea bruscă a menstruației în perioada anilor de reproducție, mai exact, între pubertate și menopauză. De regulă, femeile care au trei menstruații absente la rând au amenoree, la fel și fetele în cazul cărora nu s-a instalat menstruația până la vârsta de 15 ani.

 

Amigdalită

Amigdalita este inflamația amigdalelor, două mase de țesut de formă ovală situate în spatele gâtului – fiecare amigdală pe câte o parte. Principalele cauze de amigdalită sunt cele bacteriene şi virale.

 

Amoebiază intestinală

Amoebiaza este o boală infecţioasă la nivelul intestinului care este cauzată de parazitul Entamoeba Histolytica, un protozoar ubicuitar. Infecția este consecința ingestiei de alimente contaminate cu fecale, precum legumele de grădină, sau consecința transmiterii directe fecal-orală.

 

Anevrisme

Anevrisme cerebrale constau într-o dilatație anormală a pereților arterelor cerebrale ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial. Anevrismele cerebrale sunt de mai multe tipuri: sacular, disecant, micotic și pseudoanevrisme.

 

Anorexie

Anorexia este o afecțiune psihologică ce se manifestă prin aversiune față de mâncare din motive diverse (spre exemplu: teama de obezitate). Tulburările de alimentație pot lua forme diferite, afectând emoțional și fizic pacientul în cauză. Cele mai cunoscute tipuri de anorexie sunt: Anorexia nervoasă, Bulimia nervoasă, Hiperfagia.

 

Anxietate

În termeni uzuali, anxietatea este o tulburare emoțională care se traduce printr-un sentiment nedefinit de nesiguranță.

Anxietatea este o stare afectivă patologică caracterizată prin neliniște psihomotorie, teamă nedeslușită, fără obiect, sau legată de propunerea posibilității unui pericol iminent sau insucces.

 

Anemie

Anemia este o afecțiune care indică un deficit de globule roșii sănătoase (eritrocite – celulele sangvine care transportă oxigenul adecvat către organe).

Cele mai frecvente simptome ale anemiei severe sunt: oboseala, slăbiciunea, amețeala și pierderea vederii pentru scurt timp.

 

Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire, probleme cu vorbirea, pierderea motivației, dezorientare, schimbări bruște de dispoziție și probleme de comportament. Treptat, funcțiile corporale se pierd, ducând în cele din urmă la moarte.

 

Astm

Astmul bronșic este una din cele mai frecvente afecțiuni cronice, caracterizată prin inflamația cronică a căilor aeriene ce determină limitarea fluxului de aer, reversibilă.

Cele mai frecvente cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsă de aer, sufocare și frică.

 

Autism

Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea, socializarea și imaginația. Autismul este prezent încă de la naștere și se menține pe întreaga durată a vieții.

 

Atac de panică

Atacul de panică reprezintă o stare instalată brusc, de frică sau de anxietate intensă, în situații în care nu este amenințată viața.

În cursul atacului de panică, frica sau disconfortul sunt însoțite de cel puțin patru dintre următoarele simptome, care apar de o manieră abruptă și ating intensitatea maximă în mai puțin de 10 minute: bătăi puternice/neregulate/rapide ale inimii, senzație de dificultate/incapacitate de a respira, senzație de sufocare, durere sau disconfort toracic, transpirații, tremurături/contracții localizate ale mușchilor, greață/jenă abdominală, amețeli/senzație de instabilitate/senzație de leșin, senzație de irealitate/modificarea percepției propriei persoane, frica de a-și pierde controlul/ a înnebuni, frica de a muri, furnicături, frisoane sau valuri de căldură.

 

Ateroscleroză

Ateroscleroza este o îngustare a arterelor cauzată de acumularea de plăci. Arterele sunt vasele de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive de la inimă la restul corpului. Arterioscleroza apare atunci când vasele de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive din inimă spre restul corpului (arterele) devin groase și rigide – uneori restricționând fluxul de sânge către organe și țesuturi.

 

ADHD

ADHD (Attention Deficit / Hiperactivity Disorder) este o tulburare hiperkinetică care se manifestă prin deficit de atenție. ADHD-ul se caracterizează prin debutul precoce, înainte de vârstă de 7 ani, a unei combinații între hiperactivitate, comportament dezordonat și lipsă de atenție).

 

Alergii

O alergie reprezintă o reacție adversă pe care corpul o are la o anumită substanță sau la un anumit aliment.

În cazul unei alergii alimentare, organismul reacționează exagerat la anumite proteine dintr-un aliment și eliberează substanțe chimice numite histamine, care cauzează inflamație.

 

Ascariodiză

Ascaridioza este o boală parazitară, comună omului și animalelor, produsă de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comună de limbric. Ascaridioza sau “limbricii” trăiesc în intestinul subțire.

 

Ascită

Ascita reprezintă acumularea de lichid în interiorul cavităţii peritoneale (în abdomen), în jurul organelor intra-abdominale.

Această acumulare de lichid se manifestă prin distensia abdominală (senzaţie de balonare resimţită de pacient) şi creşterea rapidă în greutate şi poate fi însoţită de icter, dispnee, edeme la nivelul gleznelor, dureri abdominale, inapetenţă, greţuri, vărsături.

 

Acarioza

Acarioza este o boală de piele contagioasă, parazitară (la oameni și la animale), provocată de acarieni. Acarienii sunt arahnide mici, cu capul, toracele și abdomenul de obicei nediferențiate, unele dintre ele fiind purtătoare de germeni ai unor maladii grave.

 

Adenom de prostate

Adenomul de prostată, numit și hipertrofia prostatică benignă este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârstă de peste 60 de ani.

Prostata este un organ glandular și fibromuscular, format din mai mulți lobi, care înconjoară uretra prostatică.

 

Afte

Afta este o bășicuță plină cu lichid opalescent, care apare pe mucoasa gurii sau a faringelui și care, prin spargere, lasă în loc o mică ulcerație. De regulă, aftele apare în cavitatea bucală și pot avea mai multe cauze: stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, sau ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor.

 

Artrită

Artrita este o stare patologică ce se manifestă prin inflamație articulară, fenomen de obicei acompaniat în mod variabil de: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulației implicate.

 

Aritmie

Aritmia este o tulburare a ritmului cardiac care are loc atunci când impulsurile electrice care coordonează bătăile inimii nu funcționează în mod corespunzător. Chiar dacă unele aritmii nu prezintă simptome, altele sunt relativ comune: extrasistole, palpitații sau bătăi, ameţeală, oboseală, leşin.

 

Angioedem

Angioedemul este o maladie caracterizată de o inflamație (edem) a pielii, a țesutului subcutanat, a țesuturilor mucoase și submucoase. Acest edem se poate declanșa prin absorția de alimente, de o înțepătură de insectă sau de administrarea unor medicamente. Edemul afectează mucoasele bucale și ale cailor respiratorii superioare, precum și țesuturile subcutanate laxe ale feței.

 

Arterita

Arterita este o boală a vaselor de sânge. Când pe pereții vaselor se depun grăsimi în exces, ele se îngustează și apare arterita. Aceasta poate fi răspândită în tot organismul, la anumite vase de sânge sau doar la porțiuni dintr-un vas.

Bronșita

Bronşita este o inflamaţie a plămânilor şi apare după o răceală care se manifestă, de regulă, ca o tuse cronică. În funcție de gradul său de avansare, bronșita poate fi: acută sau cronică.

 

Boala Addison

Boala Addison este o afecțiune endocrină cauzată de funcţionarea anormală a glandelor suprarenale.

Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor, câte una în fiecare parte şi au un miez interior (măduvă) înconjurat de o carapace exterioară (cortex). Miezul interior produce un hormon numit adrenalină care are un rol esenţial în generarea unui răspuns la situaţiile de stres.

 

Boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune medicală imunologică cauzată de intoleranța la gluten, ce duce la inflamația mucoasei cauzatoare de malabsorbție.

Glutenul este un termen generic care grupează proteinele din grâu, secară și orz, cereale. Consumul glutenului de către pacienţii care suferă de boala celiacă declanșează o reacţie imunologică la nivelul intestinului subţire cu distrugerea mucoasei intestinale și cu malabsorbţia consecutivă a nutrienţilor.

 

Boala Crohn

Boala Crohn, cunoscută și sub numele de sindromul Crohn sau enterită regională, este un tip de boală inflamatorie intestinală ce poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus. Simptomele includ adesea: dureri abdominale, diaree (ce ar putea conține sânge dacă inflamația este severă), febră și pierdere în greutate.

 

Boala Lyme

Boala Lyme este o boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de o bacterie, transmisă omului prin înțepătura unor căpușe. Colocvial, boala este cunoscută și sub numele simplu de borelioză, deși este doar un tip particular de afectare produsă de borrelii.

 

Babesioza

Boala parazitară datorată infestării globulelor roșii de către babesoide. Babesoidele sunt protozoare care parazitează omul și numeroase animale. Denumirea bolii și a protozoarelor derivă din numele savantului român Victor Babeș.

 

Boala Addison

Boală Addison, cunoscută și sub denumirea de insuficientă suprarenală lentă, este afecțiunea care apare atunci când glandele suprarenale nu secretă suficienți hormoni pentru buna funcționare a organismului. Glandele suprarenale sunt două organe secretoare de hormoni localizate la polul superior al rinichilor. Sunt învelite de o capsulă adipoasă proprie şi de fascia renală.

 

Boli autoimune

Boala autoimună  apare atunci când organismul confundă structurile propriului corp cu invadatorii străini și reacționează cu scopul de a-l proteja. Această reacție anormală a sistemului imun poate genera o boală autoimună care poate afecta tot corpul (boală sistemică) sau doar un organ/ țesut (boală localizată).

 

Boala Basedow-Graves

Boala Basedow-Graves este o afecțiune a glandei tiroide produsă prin hiperfuncția acesteia, cu manifestări specifice în special la nivel oftalmologic și dermatologic.

Manifestările clinice și paraclinice de hipertiroidie sunt: gușă, exoftalmie însoțită de diverse manifestări oculare: hiperlacrimare, senzație de „nisip în ochi”, diplopie, tulburări cardiovasculare, tremurături fine ale extremităților, scădere marcată în greutate, diaree, termofobie, transpirații profuze, agitație psiho-motorie.

 

Boala diareică acută

Boala diareică acută este o boală infecțioasă a tubului digestiv, însoțită de pierderi de apă si electroliți, cu răsunet asupra întregului organism, caracterizată prin scaune diareice și influențarea curbei ponderale.

Cauzele principale ale îmbolnăvirii cu boala diareică acută sunt reprezentate de: apă potabilă contaminată, utilizarea de produse alimentare nesigure microbiologic, condiții insalubre în prelucrarea și comercializarea alimentelor, nerespectarea normelor sanitare și igienice, îndepărtarea și neutralizarea defectuasă a reziduurilor lichide și solide.

 

Boli infecțioase

Bolile infecțioase sunt provocate de agenți infecțioși, transmisibili, care pot fi microbi, virusuri, paraziți mono sau pluricelulari sau fracțiuni proteice.

Bolile infecțioase afectează omul, animalele, plantele, insectele, chiar și bacteriile.

 

Boli reumatice

Reumatismul este o boală cronică, infecțioasă sau alergică, însoțită de dureri la nivelul aparatului locomotor sau de tulburări ale aparatului cardiovascular. Bolile reumatice, numite și boli inflamatorii musculo-scheletale, afectează atât copiii, adolescenții, tinerii cât și vârstnicii, fiind spulberată preconcepția precum reumatismul ar fi apanajul vârstei a 3-a.

 

Bronșita

Bronșita se manifestă prin inflamarea branhiilor și a bronșiolelor – micile canale prin care circulă aerul de la trahee la plămân – asociată cu mucus în exces. Există două tipuri de bronșită: bronsită acută și bronsită cronică.

 

Bronșiolita

Bronșiolita este inflamația bronhiilor mici. Bronhiile sunt parte din zona responsabilă pentru conducerea aerului. Zona conductoare include traheea și faringele și este responsabilă pentru transportarea aerului în și în afară corpului.

 

Bruceloză

Bruceloza este o boală infecțioasă produsă de Brucella, care se transmite de la animale la oameni, cel mai adesea prin lapte nepasteurizat, brânză și alte produse lactate. Bacteria se poate răspândi prin aer sau prin contact direct cu animalele infectate sau cu secrețiile provenite de la acestea, în condițiile existenței unei soluții de continuitate tegumentare.

Candidoză

Candidoza vaginală este o infecție fungică care poate trăi, alături de alte microorganisme, în tubul digestiv, pe piele și pe mucoase, inclusiv la nivelul florei vaginale – această infecție provoacă iritație, scurgeri și prurit (mâncărime) intensiv la nivelul vaginului și vulvei.

 

Cefalee

Cefaleea este o durere localizată oriunde în zona capului sau a gâtului.

Cefaleele, numite de obicei dureri de cap, sunt localizate pe bolta craniană. Evoluția lor este foarte variabilă, de la câteva ore la câteva zile, accesele putând să se repete timp de mai mulți ani.

 

Chist ovarian

Chistul ovarian este o cumulare de lichid înconjurată de o membrană. Chisturile ovariene sunt relativ frecvent întâlnite la femeile de vârstă fertilă.

Cele mai multe chisturi sunt benigne, mai puțin de 10% din astfel de structuri având caracter malign.

 

Cistită

Cistita este o inflamaţie a peretelui vezicii urinare adesea cauzată de o infecţie care afectează tractul urinar.

Cistita este provocată de o infecție bacteriană, care se declanșează atunci când bacteriile „vinovate” ajung în vezica urinară și o împiedică să își îndeplinească funcțiile. Aceste bacterii pătrund în organism prin uretră și provin în general din zona vaginală sau din intestine.

 

Colicabiliară

Colica biliară reprezintă afecțiunea colecistului (vezica biliară) și se caracterizează printr-o durere acută, violentă, în hipocondrul drept, cu iradiere până la coloana vertebrală, umărul și omoplatul drept.

 

Colesteroloză

Colesteroloza veziculei biliare se caracterizează prin prezenţa la nivelul mucoasei veziculei biliare unor depuneri patologice de esteri de colesterol. Mucoasa este hiperemică şi prezintă numeroase granulaţii de culoare galbenă ce reprezintă acumulări de histiocite încărcate cu colesterol.

 

Conjuctivită

Conjunctivita reprezintă inflamația conjunctivei – pieliță transparentă care învelește partea albă a ochiului și pleoapele pe interior.

Cojunctivita se manifestă, deseori, prin următoarele simptome: mâncarime, senzație de corp străin, usturime, senzație de arsură, ușoară fotofobie (sensibilitate la lumină).

 

Colita

Colita este o inflamație acută sau cronică a colonului, manifestată prin dureri abdominale, alternanță de constipație și diaree.

Cele mai comune simptome ale colitei sunt: durere abdominală, crampe, diaree cu sau fără sânge în scaun.

 

Colon iritabil

Sindromul de intestin iritabil este un sindrom caracterizat prin perturbarea cronică a funcției intestinale, cel mai frecvent manifestat prin durere abdominală, mișcări intestinale neregulate și distensie abdominală.

Sindromul de colon iritabil este o tulburare intestinală funcțională, una dintre cele mai comune afecțiuni gastrointestinale.

 

Clostridium

Clostridium este un cumul de bacterii anaerobe răspândite în sol și tractul digestiv al omului și animalelor. Genul cuprinde mai multe specii dintre care cele mai frecvente întâlnite în infecții la om sunt: C. botulinum – responsabil de botulism, C. Tetani – responsabil de tetanos, C. Perfringens – responsabil de intoxicații alimentare și gangrenă gazoasă, C. dificile – responsabil de colită pseudomembranoasă.

 

 CMV (Citomegalovirus)

Clostridium este un cumul de bacterii anaerobe răspândite în sol și tractul digestiv al omului și animalelor. Genul cuprinde mai multe specii dintre care cele mai frecvente întâlnite în infecții la om sunt: C. botulinum – responsabil de botulism, C. Tetani – responsabil de tetanos, C. Perfringens – responsabil de intoxicații alimentare și gangrenă gazoasă, C. dificile – responsabil de colită pseudomembranoasă.

 

Edem

Edemul este numit popular “umflătură” și se manifestă printr-o infiltrație cu lichid în țesuturi. În funcție de localizarea, culoarea și cauza edemului, acesta este de mai multe tipuri: edemul alergic/ inflamator, edemul renal, edemul cardiac și venos, edemul venos cronic, edemul carențial și așa mai departe.

 

Eczeme

Eczema este o dermatită neinfecțioasă care poate apărea în orice regiune a corpului. Există mai multe forme de eczemă în funcție de vârstă, de localizare și de apariție. În principal se întâlnesc trei tipuri de eczemă: eczema atopică, eczema cronică a mâinilor, eczema de contact.

 

Endocardita

Endocardita este o boală care constă în inflamarea endocardului (membrana care căptușește inima) datorită unor agenți virotici sau microbieni.

Endocardita infecțioasă poate fi acută sau cronică. Cea acută apare brusc și durează câteva zile, iar cea cronică se dezvoltă pe parcursul mai multor săptămâni sau luni.

 

Enterocolita

Pe scurt, enterocolita este o afecțiune gastrointestinală care presupune inflamarea tractului digestiv – a intestinului subțire și a intestinului gros – ca urmare a unei infecții cu bacterii, virusuri sau paraziți.

 

Endometrioza

Endometrioza se caracterizează prin faptul că un țesut similar endometrului apare și se dezvoltă anormal, în alte zone din cavitatea abdominală (în general – ovare, trompe uterine, vagin și peritoneul visceral).

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente cauze de: infertilitate feminină și durere pelvină.

 

Epididimită

Epididimită este inflamația epididimului. Epididimul este un organ cu formă cilindrică care traversează testiculele și care stochează și transportă sperma.

Epididimită este de obicei cauzată de o infecție bacteriană.

 

Epilepsie

Epilepsia este o afecțiune neurologică care se caracterizează prin convulsii recurente – episoade scurte de mișcare involuntară – care pot implică o parte a corpului sau întregul corp și uneori sunt însoțite de pierderea conștiinței și controlul funcției intestinului sau vezicii urinare.

 

Enteroviroza

Enterovirozele sunt boli infecţioase acute, transmisibile, cu spectru clinic foarte variat, produse de virusuri din genul Enterovirus. Enterovirusurile reprezintă o familie largă de virusuri responsabile pentru multe dintre infecțiile prezente la copii. Aceste virusuri se întâlnesc mai ales în tractul intestinal, dar pot cauza o varietate de boli.

 

Esofagita

Esofagita este o inflamație a mucoase esofagiene manifestată prin apariția disfagiei. Esofagita poate fi cauzata de ingestia unor substanțe caustice (esofagita caustică), poate fi determinată de o infecție a esofagului cu apariția inflamației mucoasei esofagiene (esofagita infecțioasă), sau poate fi date de refluxul conținutului gastric în esofag (esofagita peptică).

 

Epstein-Barr

Epstein-Barr (EBV) este un virus hepatic care se transmite prin fluidele din corp, în principal prin intermediul salivei.

Printre simptomele cele mai cunoscute menționăm: oboseală accentuată, febră, gât inflamat, ganglioni limfatici inflamați în zona gâtului și axilei, dureri musculare, durere de cap, splenomegalie, hepatomegalie, erupție cutanată.

Furunculoză

Furunculul este o infecție la baza firului de păr produsă de Stafilococul aureus, la care se pot asocia și alte bacterii.

Suntem mai predispuși la apariția furunculului dacă: sistemul imunitar este slăbit, dacă avem o problema de sănătate care face ca rănile să se vindece mai greu, avem diabet sau eczeme sau prin contact fizic apropiat cu cineva care are deja o infecție stafilococică.

 

Febră recurentă

Febra recurentă e o afecțiune caracterizată de o evoluție cu accese febrile, transmisă de către păduchi sau căpușe.

Epidemiologic, se deosebesc 2 forme principale: febră recurentă de păduche transmisă prin păduchi și febra recurentă de căpușă, transmisă prin căpușe.

 

Febra mediteraneană

Febra mediteraneană este o boală cu transmitere genetică. Pacienții suferă de crize recurente de febră, însoțite de dureri abdominale sau toracice sau de durere şi tumefiere articulară.

Febra mediteraneană este o boală genetică, necontagioasă.

 

Fibrom

Fibromul este o tumoare benignă formată mai ales în țesutul conjunctiv fibros și localizată de obicei la sân, la uter și la intestin.

Printre simptomele cele mai des întâlnite ale fibromului se numără: sângerări uterine, tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale, tulburări de menstruație, creșterea în volum a abdomenului sau infertilitate.

 

Faringită

Faringita este inflamația sau infecția faringelui și/sau a amigdalelor. În general, complicațiile faringitei constau în sinuzită, otită medie, epiglotită, mastoidită și pneumonie.

 

Fibromialgia

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin durere cronică larg răspândită și durere generală. Alte simptome includ oboseala la un grad la care activitățile normale sunt afectate, probleme de somn și probleme cu memoria.

Cauza fibromialgiei este necunoscută. Cu toate acestea, se consideră că implică o combinație de factori genetici și de mediu.

 

Ficat mărit

Ficatul este un organ glandular abdominal în sistemul digestiv. Este localizat în cadranul superior drept al abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.

Un ficat mărit (sau hepatomegalie) nu este o boală în sine, ci un semn al unei probleme care stă la baza unei afecțiuni.

Glomerulopatie

Termen general care desemnează orice maladie renală (nefropatie) ce afectează efectiv glomerulii. Glomerulopatia poate fi acută sau cronică, difuză sau segmentară, secundară sau primitivă.

 

Gastrită

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului ca urmare a afectării acesteia.

În cazurile în care pacientul este simptomatic, gastrita poate determina următoarele simptome:

indigestie, durere de stomac sub formă de arsură, greață și vărsături, senzație de preaplin după masă.

 

Gastroduodenită

Gastroduodenita este o formă de gastrită cronică, o inflamație a mucoasei stomacului și a duodenului. Gastroduodenita predispune la dezvoltarea de boli hepatice și ale căilor biliare precum și la diverse afecțiuni ale sistemului endocrin.

 

Gastroenterită

 Gastroenterita este o inflamaţie a stomacului şi a intestinului care provoacă tulburări digestive acute. Se manifesta prin diaree variabilă în intensitate, însoţită de dureri gastrice, abdominale şi de vărsături și poate duce la deshidratare.

 

Giardioză

Giardioza este un gen de protozoare flagelate care trăiește în intestinul subțire al omului și al animalelor.

Giardioza este cea mai frecventă parazitoză umană. Poate fi asimptomatică sau poate provoca manifestări clinice, variind între o flatulență intermitentă și o malabsorbție cronică.

 

 

Gripă

Gripa este o infecție respiratorie transmisibilă cauzată de virusul gripal.

 

Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și stare de oboseală.

 

Gută

Guta este o formă dureroasă de artrită caracterizată de dureri articulare foarte mari și cauzată de prezența unei cantități prea mari de acid uric în sânge și în țesuturi.

Guta este preponderent asociată cu regimul alimentar al unei persoane – exemplu: exces de carne, fructe de mare, alcool.

 

Gonoree

Gonoreea este o boală contagioasă care se caracterizează prin inflamația căilor genito-urinare, cu scurgere purulentă si dureri la micțiune. De obicei, gonoreea se transmite prin contact sexual.

 

Ganglioni

Ganglionul este o umflătură pe traiectul unui vas limfatic sau al unui nerv.

Ganglionul limfatic este un organ mic ce aparține sistemului limfatic, care joacă un rol fundamental în funcția imunitară.

 

Glomerulonefrită

 Glomerulonefrita este o boală a sistemului renal care apare că urmare a inflamației glomerulilor renali, unitățile renale care se ocupă de filtrarea sângelui.

 

Hepatită

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii ca: Hepatita A, Hepatita B, Hepatita C, Hepatita D, Hepatita E, Hepatita F, Hepatita G. Indiferent de agentul cauzal, boala se manifestă la început prin simptome nespecifice, uneori febră ușoară, lipsa apetitului, grețuri și vomitări, scăderea randamentului fizic și psihic, dureri abdominale, urină de culoare închisă, fecale de culoare deschisă și forme icterice.

 

Hematurie

Hematuria defineşte prezenţa sângelui în urină. Sângele poate colora urina în nuanţe variate de roz, roşu sau maro. Urinarea cu sânge este adesea produsă de infecţii, inflamaţii sau leziuni ale tractului urinar (rinichi, uretere, vezică urinară sau uretră).

 

Hemoroizi

Hemoroizii reprezintă o boală a țesutului vasculo-conjunctiv din zona anală, deci o boală a vaselor de sânge, dar și o boală de țesut conjunctiv care susține vasele în zona anusului.

Primul și cel mai întâlnit simptom este sângerarea hemoroidului.

 

Hipertiroidism

Hipertiroidismul sau hiperactivitatea glandei tiroide apare atunci când glanda tiroidă produce și eliberează în fluxul sanguin un exces de hormoni tiroidieni, accelerând astfel metabolismul.  Hipertiroidismul tinde sa fie ereditar, fiind prezent, mai frecvent, în rândul femeilor tinere.

 

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este o disfuncție a glandei tiroide. Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni.

 

Herpes

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex și este o boală cutanată acută caracterizată printr-o erupție de vezicule mici, transparente, adesea grupate pe un fond roșiatic, și înconjurate de o areolă roșie. Herpesul poate fi bucal – în zona gurii și a nasului și genital – pe organele genitale.

 

Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o „boală tăcută”, fără simptome specifice, dar creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări de vedere, grețuri, stare de rău general.

 

HPV

Infecția cu virusul Papiloma uman, cunoscut și sub numele de HPV, este o infecție virală care determină apariția unor leziuni la nivelul pielii și mucoaselor, în diferite părți ale corpului. Există peste 100 de tulpini de virus Papiloma uman și afectează atât femeile, cât și bărbații. Infecția cu HPV se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele.

 

Hirsutism

Hirsutismul reprezintă o afecțiune caracterizată prin prezența în exces a părului, distribuit în zone cutanate aflate sub stimulare androgenă, precum: față, torace, abdomen, spate, coapse.

 

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care poate duce la apariția infecțiilor la nivelul stomacului și părții superioare a intestinului subțire. Infectarea cu H. pylori se produce frecvent în copilărie. În unele cazuri nu produce simptome, însă pe termen lung poate cauza apariția gastritei sau a ulcerului peptic.

 

Hernia gastrică transhiatală

Hernia gastrică transhiatală reprezintă hernierea porțiunii superioare a stomacului din abdomen în torace. Hernia stomacală poate să fie asimptomatică sau poate avea simptome precum: dureri toracice, dispnee, palpitații, disfagie (senzația că alimentele se opresc în esofag).

 

Hipoglicemie

Hipoglicemia este o stare de slăbiciune a organismului apărută ca urmare a scăderii concentrației de glucoză din sânge. Acest zahăr simplu, găsit în struguri, în amidonul din cartofi sau în pâine, de pildă, este principala sursă de energie a organismului și singură pentru creier. Prin urmare, se poate spune că hipoglicemia apare în momentul în care organismul intră într-o criză energetică, nemaiavând combustibilul necesar pentru a-și continua activitățile.

Impotență

Impotența este o stare patologică a unui bărbat inapt pentru săvârșirea actului sexual. Impotența se manifestă prin imposibilitatea obținerii unei erecții peniene sau menținerii unei erecții peniene suficiente.

 

Insomnie

Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Insomnia este în mod tipic urmată de somnolență în timpul zilei, energie scăzută, iritabilitate și stare depresivă.

 

Infecție urinară

Infecția urinară este afecțiunea cauzată de prezența germenilor patologici la nivelul tractului urinar: uretrite, cistite, prostatite, pielonefrite.

Printre simptomele tipice ale infecției urinare amintim nevoia de a merge repetat la toaletă și disconforul din timpul urinării, însă la acestea se adaugă și alte simptome.

 

Imunodeficiențe

Imunodeficiența unui organism este definită de scăderea rezistenței organismului în fața infecțiilor. Când o persoană este afectată de imunodeficiență, sistemul imunitar al acesteia este extrem de slăbit, iar organismul este vulnerabil în fața infecțiilor.

 

Intoleranțe

Intoleranța este o reacție patologică pe care o are organismul când intră în contact cu un factor extern pe care nu îl tolerează. Cei mai comuni factori declanșatori sunt alimentele și medicamentele, însă lista continuă cu mulți alți factori iritanți din mediul înconjurător la fel de dăunători, chiar dacă mai puțin cunoscuți. Un exemplu ar fi mucegaiul.

 

Imunitate scăzută

Imunitatea este capacitatea organismului de a se proteja de virusuri, bacterii și toxine, astfel încât să rămână sănătos.

Când vorbim despre imunitate, ne referim la un sistem complex programat să funcționeze, în mod normal, fără contribuția noastră. Imunitatea este împărțită în două mari categorii: imunitatea înnăscută și cea dobândită.

 

Infecții

Infecția este rezultatul pătrunderii și dezvoltării în organism a unor agenți patogeni – paraziți, microbi sau virusuri – și reacția țesuturilor la acest atac, manifestată prin inflamații, supurații, cangrene.

 

Infertilitate

Infertilitatea se manifestă prin incapacitatea de a concepe după cel puțin un an de contact sexual neprotejat. Infertilitatea este o afecțiune care poate afecta atât bărbații cât și femeile.

 

Inflamații

Inflamația este răspunsul protector normal al organismului la un traumatism. Inflamația apare atunci când celulele albe din sânge luptă pentru a ne proteja de infecție, de exemplu de bacterii sau viruși.

 

Intoxicație alimentară

Intoxicația alimentară sau toxiinfecția alimentară este o infecție digestivă contractată prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii și cu toxinele lor.

Simptomele care survin la aproximativ 10 ore după ingestie, constau în: febră, dureri abdominale, diaree și oboseală, iar acestea pot dura câteva zile.

Leptospira

Leptospiroza este o boală bacteriană care poate afecta omul și animalele.

Infecția apare la contactul cu urină sau alte lichide biologice ale animalului infectat sau prin contactul cu apa, solul sau mâncarea contaminate cu urina animalelor infectate.

 

Legionella

Legionella este o bacterie ce cuprinde specii care cauzează legioneloza sau boala legionarului. Legionella este o bacterie larg răspândită în natură și poate fi găsită în râuri, lacuri, acumulări de apă, de obicei în număr mic.

 

Leishmanioza

Leishmanioza este o boală cauzată de paraziții de tip Leishmania. Boala este răspândită prin mușcătura anumitor tipuri de muște de nisip și apare cel mai frecvent în zonele tropice și sub-tropice din Africa, Asia, America și sudul Europei. Boala poate prezentă în trei moduri principale: cutanat, mucocutanat sau visceral. Forma cutanată prezintă ulcere ale pielii, în timp ce forma mucocutanată prezintă ulcere ale pielii, gurii, si nasului. Forma viscerală începe cu ulcere ale pielii și prezintă mai târziu febră, număr mic de celule roșii din sânge, splină mărită și ficat.

 

Lupus Eritematos Sistemic

Lupus Eritematos Sistemic este o boală inflamatorie de origine autoimună, ce afectează un mare număr de organe. Lupusul Eritematos Diseminat, sau LED, face parte din bolile sistemice sau conectivite. Este o boală cu mare predominantă feminină, a cărei frecvență maximă se situează între 20 și 30 ani. Această afecțiune este cauzată probabil de multipli factori, dar terenul genetic este, fără îndoială, cel mai important.

 

Limfedem

Un limfedem sau obstrucţia limfatică este o afecţiune caracterizată prin acumularea în exces de lichide la nivelul ţesuturilor şi umflarea acestora. Sistemul limfatic este o parte esenţială a sistemului circulator şi este vital pentru funcţionarea corectă a sistemului imunitar. În momentul în care vasele limfatice sunt obstruate, toxinele, proteinele, lipidele şi alte reziduuri conţinute de acestea se reîntorc în fluxul sangvin şi provoacă tumefierea ţesuturilor.

 

Limfoame

Limfomul sau cancerul limfatic este un grup de tumori ale celulelor sangvine ce se dezvoltă din limfocite. Limfomul poate afecta orice persoană, mai ales pe cele de peste 55 de ani.

 

Litiaza biliară, renală

Litiaza renală apare în principiu din cauza acumulării de săruri şi minerale în urină, la nivelul căii urinare şi dezvoltarea unor structuri solide, dure, denumite în popor ,,pietre”. Calculii pot avea dimensiuni ce variază de la câţiva milimetri, până la câţiva centimetri. Aceştia pot migra de-a lungul tractului urinar afectând eliminarea urinii.

În cazul litiazei biliare, colesterolul, cea mai frecventă componentă a calculilor biliari este insolubil în apă, fiind solubilizat în bilă cu ajutorul miceliilor săruri sau al veziculelor fosfolipidice. Suprasaturarea cu colesterol a bilei este o condiție necesară, dar nu singură, pentru apariția calculilor biliari.

Menopauză

Menopauza înseamnă încetarea funcției ovariene, atât de secreție a hormonilor sexuali feminini – estrogen și progesteron – cât și a funcției ovulatorii. Menopauza înseamnă absența menstrelor în termen de peste un an.

 

Micoza

Micoza este o infecție provocată de o ciupercă microscopică.
Ciupercile microscopice se repartizează în levuri, în ciuperci dimorfe și în mucegaiuri. Unele (exemplu Candida) sunt prezente în mod normal pe piele sau în organism fără să determine afecțiuni acestora.

 

Mononucleoza infecțioasă

Mononucleoză infecțioasă se mai numește și boala sărutului. Seamănă destul de mult cu gripa sau cu alte infecții streptococice. Denumirea de boală sărutului vine de la modul de transmitere (prin sărut), pentru că virusul se află în salivă și mucus. Aceasta este o boală infecţioasă acută şi benignă provocată de virusul Epstein-Barr, virus A.D.N. din familia herpesvirusurilor.

Incubaţia durează între două şi şase săptămâni. Boala debutează printr-o febră – între 38 şi 39 C, însoţită de dureri de cap, de oboseală intensă şi de angină roşie. Ganglionii limfatici axiali, inghinali, cat şi cei ai gâtului sunt inflamaţi, splina fiind mărita.

 

Malabsorbția

Malabsorbția este o tulburare a absorbției intestinale a nutrimentelor – glucide, lipide, proteine etc. – determinată de o atingere a peretelui intestinului subțire.

Un sindrom de malabsorbtie se definește adesea, dar nu în mod obligatoriu, prin diaree și, întotdeauna, prin mai multe carențe cauzate de proasta asimilare a alimentelor.

 

Mastita

Mastita reprezintă o inflamație a țesutului mamar care uneori implică o infecție. Inflamația determină durere mamară, tumefiere, căldură și eritem la nivelul sânilor. De asemenea, aceasta poate provoca febră și frisoane.

 

Mastocitoză

Mastocitoza este o boală hematologică rară. Mastocitele fac parte din sistemul imun și sunt produse de către măduva osoasă.

Mastocitele sunt localizate în organe precum pielea, măduva, ficatul și splină.

Pacienții cu mastocitoză prezintă la aceste nivele o creștere anormală a numărului de mastocite.

 

Melanom

Melanomul este o formă de cancer de piele cu punct de plecare în melanocite, celule care produc pigmentul pielii,  localizate adânc în epiderm sau în alunițele de suprafață.

 

Meningită

Meningită este o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Poate să apară atât la adulți, cât și la copii, iar în unele cazuri poate pune în pericol viața pacientului dacă nu este tratată la timp.

 

Migrenă

Migrenă este în general o durere de cap moderată sau severă resimțită că o durere pulsatilă pe o parte a capului. Majoritatea persoanelor cu migrenă au simptome asociate precum starea de rău și sensibilitatea crescută la lumină și sunet.

Nocardia

Nocardioza este o boală cauzată de bacteriile găsite în sol și apă. Poate afecta plămânii, creierul și pielea. se dezvoltă cel mai frecvent la persoanele cu sistemul imunitar slăbit care au dificultăți în lupta împotriva infecțiilor.

 

Neurocisticercoza

Neurocicercosis este o infecție parazitară care afectează sistemul nervos central și este cauzată de tenia de porc. Infecția apare după consumul de alimente insuficient gătite, în special carne de porc, apă contaminată sau prin practici de igienă incorecte.

 

Neuropatie

Neuropatia este o afecțiune a  sistemului nervos. Termenul de neuropatie grupează toate afecțiunile sistemului nervos periferic, format din nervi și din ganglioni.

Neuropatia periferică se manifestă prin amorțeală, scăderea sensibilității sau a forței musculare în teritoriul nervilor afectați.

 

Nevralgie

Nevralgia se manifestă pintr-o durere provocată de o iritație sau de o leziune a unui nerv senzitiv. Durerea evoluează, în general, prin crize destul de intense, iar între crize poate persista un fond dureros.

 

Nefrita

Nefrita interstițială este inflamația zonei rinichilor. Boala este caracterizată prin afectarea ţesutului renal interstiţial și se manifestă prin dureri lombare vii, însoţite de frisoane şi de febră.

 

Negi

Negii sunt excrescențe ale pielii, care sunt inofensive și sunt produse de papiloma virus. Acest virus pătrunde în organism prin intermediul unor leziuni aflate la nivelul pielii. Astfel, se produce o creștere rapidă a stratului exterior al pielii și rezultă negul sau veruca.

Pot apărea pe pleoape, gât, pe brațe, pe partea inferioară a sânilor și la subțiori. Negii sunt produși de acumularea de colagen și de vase de sânge.

 

Nevroza anxioasă

Nevroza este o tulburare mentală de care individul este conștient, dar are nu atinge funcțiile esențiale ale personalității.

Obezitate

Obezitatea este o creștere exagerată a greutății corporale – peste 25% față de greutatea normală – cauzată de acumularea unei cantități mari de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime, care prezintă un risc pentru sănătate.

 

Osteoporoză

Osteoporoza este o tulburare sistemică a scheletului caracterizată prin masă osoasă scăzută, deteriorarea micro-arhitecturală a țesutului osos care duce la fragilitatea osoasă și, în consecință, creșterea riscului de fractură. Osteoporoza este cel mai des întâlnită în rândul persoanelor în vârstă.

 

Oboseala cronică

Sindromul de oboseală cronică este caracterizat printr-o stare de oboseală severă care depășește 6 luni ca durată și nu este consecința directă a unei boli propriu-zise.

 

Osteomielită

Osteomielita reprezintă inflamația și distrugerea osoasă cauzată de bacterii, microbacterii sau fungi. Simptomatologia comună constă în durere osoasă localizată și sensibilitate la palpare.

 

Ovare polichistice

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este un set de simptome cauzate de adrogenele crescute la femei, și este principala disfuncție ovariană. Semnele și simptomele de PCOS se manifestă prin perioade menstruale neregulate, exces de păr pe corp și pe față, acnee, dureri pelvine, dificultăți de a rămâne gravidă și zone cu piele groasă, închisă la culoare.

 

Oxiuraza

Oxiuroza este o boală parazitară provocată de infestarea colonului cu un vierme, Enterobius vermicularis, denumit în mod obişnuit oxiur.

Pancreatita cronică

Pancreatita reprezintă o inflamație acută sau cronică a pancreasului. Pancreatita cronică reprezintă inflamaţia prelungită a pancreasului, care conduce la deteriorarea ireversibilă a structurii şi funcţiilor pancreatice.

 

Parodontoza

Parodontoza este o afecțiune cronică a gingiilor, o boală degenerativă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin formarea locală de pungi cu puroi și căderea dinților.

 

Parazitoză intestinală

Paraziții intestinali sunt agenți patogeni biologici care pătrund la nivelul tractului gastro-intestinal prin diferite căi şi determină infestarea mucoasei intestinale, cu apariția secundară a infecțiilor parazitare la acest nivel.

 

Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică, ce poate afecta mai mult decât articulațiile. La anumite persoane, poliartrita reumatoidă poate afecta ochii, pielea, plămânii sau vasele de sânge.

 

Pneumonie

Pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută apărută într-unul dintre plămâni sau în ambii plămâni, care cauzează o inflamație în alveolele acestora. Alveolele pulmonare sunt niște săculeți care se umplu cu aer când respirăm, ajutând la realizarea schimbului de gaze.

 

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care provoacă pete roșii, cruste de piele acoperite cu solzi argintii. Aceste patch-uri apar în mod normal pe coate, genunchi, scalp și partea inferioară a spatelui, dar pot apărea oriunde pe corp. Majoritatea oamenilor sunt afectați numai de micile patch-uri. În unele cazuri, patch-urile pot fi mâncărime sau durere.

 

Purpura Trombocitopenică

Purpura Trombocitopenică este o afecțiune asociată cu reducerea trombocitelor din sânge. Aceasta poate rezulta dintr-o varietate de cauze, un exemplu fiind sarcomul kaposi.

Sarcomul Kaposi este o neoplazie conjunctivo-vasculară constituită dintr-o proliferare a vaselor capilare și a țesutului conjunctiv, având un caracter multifocal, sistemic şi o capacitate de metastazare.

 

Polimiozita

Polimiozita este o boală ce presupune inflamația cronică a mușchiului scheletic. Cauza exactă nu este cunoscută (boală idiopatică), dar are multe caracteristici ce aparțin bolilor autoimune. Din aceeași categorie fac parte dermatomiozita și miozita.

 

Prostatita cronică

Prostatita este umflarea și inflamația glandei prostatei, o glandă de dimensiunile unei nuci, situată direct sub vezica bărbaților. Prostatita este diferită de prostata mărită și apare atunci când prostata este umflată, sensibilă și inflamată. Glanda prostată produce lichidul care transportă spermatozoizii.

Oamenii de știință au identificat patru tipuri de prostatită: prostatita cronică sau sindrom de durere cronică pelvina, prostatita bacteriană acută, prostatita cronică bacteriană, prostatita inflamatorie asimptomatică.

 

Pancreatită

Pancreatita este o inflamație acută sau cronică a pancreasului. Pancreatita acută – are drept cauze principale alcoolismul și migrația calculilor în căile biliare.

 

Pansinuzită

Pansinuzita este o inflamație a tuturor sinusurilor oaselor craniene.

 

Papilom

Papilomul este o tumoră benignă pe piele și pe mucoase. Verucile se transmit prin atingere, dar nu apar imediat după contactul cu o persoană contagioasă, ci la două-șase luni după ce pielea a fost expusă virusului.

Perforația ulceroasă

Un ulcer (boală ulceroasă) apare ori de câte ori balanța normală dintre acid-pepsină și factorii de apărare ai mucoasei gastroduodenale este afectată. Creșterea secreției gastrice (de exemplu în stres) sau alterarea barierei de protecție a stomacului.

 

Picior diabetic

Piciorul diabetic este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat, aproximativ 70% dintre bolnavi prezentând această afecţiune. Infecţiile şi ulceraţiile la nivelul membrelor inferioare – cumul de simptome ce definesc piciorul diabetic – apar în principal din cauza neuropatiei diabetice, care constă în pierderea sensibilităţii (la durere, la rece, la fierbinte) la nivelul extremităţilor (aproape jumătate dintre diabetici se confruntă cu această problemă).

 

Pitiriazis

Dermatoză caracterizată printr-un eritem (roşeaţă difuză) şi printr-o foarte fină descuamare.

 

Policondrită recidivantă

Policondrita recidivantă este o afecțiune autoimună rară definită de episoadele recurente de inflamație a structurilor cartilaginoase (în special urechile, nasul și copacul traheobronșic).

 

Polipi

Aceștia pot fi  polipi nazali și polipi de colon. În cazul polipilor nazali, aceștia reprezintă formațiuni comune, necanceroase, în forma de lacrimă, care cresc în interiorul nasului ori la nivelul sinusurilor. De regula, aceștia se formează exact în zona in care sinusurile se întâlnesc cu căile nazale. Polipii sunt adesea asociați cu alergii ori cu astmul, iar daca sunt de dimensiuni mici nu necesită tratament. Daca însă polipii sunt mai mari, aceștia pot împiedica drenajul la nivelul sinusurilor. în momentul în care se adună prea mult mucus la nivelul sinusurilor, poate să apară infecția.

Polipii de colon, la rândul lor se împart în două categorii, de polipi, non-neoplastici și neoplastici. Polipii non-neoplastici nu devin canceroși și includ polipii hiperplastici, inflamatori și hamartoamele. Polipii neoplastici sunt cei adenomatoși (aproximativ 2/3 din totalul polipilor) și cei de tip serat. După formă, polipii pot fi pediculați (atașați de mucoasa colonului printr-un pedicul de dimensiuni variabile) sau sesili (cu baza de implantare direct la suprafața mucoasei). Cu cât un polip este mai mare, cu atât crește riscul de cancer, în special în cazul polipilor neoplastici. În general, un polip mic se poate transforma în cancer într-un interval de aproximativ 10 ani.

Rinosinuzită

Rinosinuzita se manifestă printr-o inflamație a mucoasei nazale care acaparează sinusurile și fosele nazale. În funcție de perioada de evoluție aceasta poate fi împărțită în sinuzită acută sau sinuzită cronică. Cauza cea mai frecventă a acestei infecții virale se datorează unei infecții microbiene dar poate fi și de natură alergică sau autoimună.

 

Rectocolita ulcerohemoragica

Rectocolita ulcero-hemoragica, denumită și colită ulcerativă, reprezintă o afecțiune intestinală de tip inflamator, care determină inflamație persistența la nivelul întregului colon. Rectocolita ulcerohemoragica este o afecțiune care evoluează pe parcursul întregii vieți, având perioade active, în care simptomatologia este prezentă, dar și perioade de remisiune, în care pacientul nu are simptome. Este o boală care apare, de obicei, insidios, dar se poate manifestă și brusc, zgomotos

 

Reumatism

Bolile reumatice (sintagma sinonimă cu reumatismul) sunt o serie de boli ce afectează tendoanele articulațiilor, ligamentele, oasele și mușchii. Printre afecțiunile reumatice există multe tipuri de artrită, un termen folosit pentru bolile care afectează articulațiile. Uneori, acestea sunt numite afecțiuni musculo-scheletale. Reumatismul inflamator este un alt termen generic folosit pentru a numi zeci de afecțiuni. Acestea sunt, de obicei, denumite și boli reumatice. Acestea sunt afecțiunile care au legătură cu articulațiile inflamate, cu mușchii inflamați și cu țesuturile inflamate care conectează sau susțin organele și alte părți interne ale corpului.

 

Rinită

Rinita alergică este o afecțiune provocată de  expunerea la anumiți alergeni. Sistemul imunitar al persoanelor care suferă de această afecțiune  confundă particule inofensive din aer cu virusuri sau alți agenți patogeni. Drept urmare, declanșează o serie de reacții în lanț, prin eliberarea histaminei, cu scopul de a elimina agenții patogeni și de a proteja organismul. Așa apar simptomele specifice rinitei alergice precum strănutul, rinoreea, congestia nazală și nu numai.

 

Reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian apare când cantitatea de conținut gastric care refulează în esofag este peste limitele normale, determinând apariția simptomelor, cu leziuni esofagiene. Aceasta este consecința depășirii mecanismelor normale antireflux. Boala de reflux gastroesofagian poate să apară la orice vârstă, fiind mai frecventă la adulții peste 40 ani. Ambele sexe sunt în mod egal afectate, bărbații având, însă, o incidență mai mare a complicațiilor. Boala de reflux gastroesofagian este întâlnită la 25 – 75 % din femeile însărcinate, simptomele debutând de regulă în cursul sarcinii și dispărând curând după naștere.

 

Răceală

Există peste 200 de virusuri diferite care determină simptomele de răceală, însă cel mai des întâlnit este rinovirusul, care se atașează de celulele mucoasei nazale și începe să se multiplice. Primele simptome includ jenă faringiană și strănutul, urmate la scurt timp de nas curgând sau înfundat, uneori chiar și tușe, dureri de cap, musculare, sinusale și febră.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil se manifestă prin contracții neregulate ale mușchilor intestinali. În consecință, reziduurile se mișcă foarte greu în colon. Acesta este motivul pentru care se acumulează materii la nivelul colonului, ceea ce perturbă procesul normal de digestie și defecație. Sindromul intestinului iritabil este așadar o afecțiune cronică, o tulburare obișnuită care afectează intestinul gros și care trebuie gestionată pe termen lung.

 

Sindrom anxios-depresiv

Tulburarea mixtă anxios-depresivă este un diagnostic de excludere. Astfel, simptomele pacientului au fost trecute prin toate criteriile de diagnostic ale tulburărilor anxioase şi depresive şi nu îndeplinesc toate condiţiile necesare punerii unui diagnostic. Din această cauză, numărul de cazuri ar trebui să fie destul de scăzut, ţinând cont că simptomele unei boli psihice trebuie să fie suficient de intense pentru a determina o slabă funcţionare a pacientului pe plan profesional sau social.

 

Sclerodermie

Sclerodermia (scleroză sistemică) este o boală cronică rară, progresivă, autoimună, care afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane la nivel mondial. Se caracterizează prin fibroză difuză și anomalii vasculare la nivelul pielii, articulațiilor și organelor interne (mai ales esofag, tract gastro-intestinal inferior, plămâni, inimă, rinichi). Boală afectează de 4 ori mai frecvent femeile decât bărbații, și este mai frecventă la grupa de vârstă 20-50 de ani.

 

Sarcoidoză

Sarcoidoza este un răspuns autoimun al organismului, atunci când are senzația că este atacat de un element extern sau intern. Aceasta nu are cauze cunoscute de apariție și este considerată o boală rară ( incidența de 1 la 2000 de oameni), sistemică, care afectează întregul organism, în special plămânii. Este o afecțiune inflamatorie care determină sistemul imunitar să reacționeze defensiv, că și cum ar fi atacat de un agent străin corpului. Răspunsul autoimun vine sub forma apariției unor granuloame ( leziuni cu substrat inflamator) în diverse organe ale corpului. Intervenția medicală devine necesară în momentul in care aceste granuloame încep să împiedice funcționarea corectă a organelor.

 

Steatoza hepatică

Steatoza hepatică este caracterizată de un nivel crescut de grăsime în ficat, de peste 10% din suprafață organului. Medicii specialiști au stabilit existența a două tipuri de steatoză hepatică, în funcție de cauzele declanșatoare:

Steatoză hepatică alcoolică – este declanșată de consumul ridicat de alcool (peste 20 gr. alcool în cazul femeilor, respectiv 30 gr. alcool pur pe zi în cazul bărbaților).

Steatoză hepatică non alcoolica – este influențată de o serie de afecțiuni precum: diabetul zaharat, toleranță alterată la glucoza orală, dislipidemie, infecții virale cronice (de exemplu, infecția cu virus hepatic B sau C) sau infecția cu HIV, boli metabolice (de exemplu, boală Wilson), administrarea unor medicamente, sarcina.

Deși există această clasificare, medicii nu cunosc exact motivul pentru care anumite persoane sunt cu precădere predispuse la a dezvolta steatoza non alcoolica și corelează această boală cu dietă și stilul de viață.

 

Scleroza multiplă (forma incipientă)

Scleroza multiplă este o boală neurodegenerativă complexă și cronică, care vizează  sistemul nervos central, fiind autoimună. Aceasta este mediată de limfocite autoreactive care traversează barieră hemato-encefalică și intră în sistemul nervos central în cazul în care acestea provoacă inflamație locală, care duce la demielinizare, cicatrizare gliotică și pierderea axonală

 

Salmonella

Infecția cu Salmonella poartă denumirea de Salmoneloză și este o boală bacteriană comună, care afectează tractul intestinal. Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella. Există peste 2500 de serotipuri de Salmonella, iar cel mai comun este Salmonella Enteritidis. Infecțiile cauzate de Salmonella Typhi și Paratyphi, care provoacă febra tifoidă, sunt excepționale și provin, de obicei, din țări exotice. Chiar dacă, de regulă, persoanele infectate cu Salmonella nu dezvoltă simptome, există cazuri când se manifestă prin diaree, febră și crampe abdominale. Acestea apar după 8 sau 72 de ore de la contactarea bacteriei.

 

Stomatita

Cunoscută și ca „gură dureroasă” din cauza simptomelor pe care le generează, stomatita este o afecțiune care împiedică pacientul să mănânce, să vorbească sau să doarmă. Această afecțiune este o inflamare a mucoasei din interiorul gurii, ce se poate dezvolta pe gingii, pe limbă, pe buze, pe partea interioară a obrajilor și pe cerul gurii. Stomatita este dureroasă și se manifestă prin înroșirea, umflarea și sângerarea zonei afectate. Cauzele afecțiunii diferă de la o igienă orală îndoielnică, până la arsuri, care pot proveni de la mâncăruri, medicamente sau infecții. Se poate manifestă și sub formă de alergie la anumite substanțe.

 

Sinuzită

Sinuzita reprezintă o inflamație a sinusurilor para-nazale și poate să apară la persoane de toate vârstele. Sinuzita poate fi cronică sau acută, iar cauzele pot fi diverse, de la infecții bacteriene sau virale, până la unele reacții adverse.

 

Scorbut

Scorbutul are loc atunci când există o lipsă de vitamina C sau acid ascorbic la nivelul corpului. Deficiența conduce la simptome de slăbiciune, anemie, afecțiuni ale gingiilor şi probleme ale pielii. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este necesară pentru realizarea colagenului, o componentă importantă a țesuturilor conjunctive. Țesuturile conjunctive sunt esențiale pentru structura și sprijinul în organism, inclusiv structura vaselor de sânge.

Toxoplasmoză

Toxoplasmoza este o afecțiune determinată de infecția cu parazitul Toxoplasma Gondii. Modul de transmitere al infecției este prin consumul de carne preparată sub nivelul termic necesar, contactul cu excremente contaminate de pisică sau transmitere verticală- de la mamă la făt pe durata sarcinii.

 

Trombocitopenie

Trombocitopenia este o boală care se manifestă printr-un deficit al trombocitelor. Acest lucru poate determina apariția unor sângerări, chiar și în cazul unor traumatisme minore.

 

Tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună, cunoscută sub numele de tiroidită cronică limfocitară, fiind o cauză frecventă a hipotiroidismului. Această boală afectează în principal femeile și copiii. Simptomele tiroidei Hashimoto sunt diversificate și pot coincide cu simptomele altor afecțiuni.

 

Tinitus

Tinitusul este o senzație de zumzet, țiuit sau de zgomot în urechi . Aceasta poate fi resimțită ca o senzație de pulsare sau de dezechilibru și poate varia de la o senzație neplăcută până la a deveni un real impediment în viața de zi cu zi, însă rareori indică o problemă severă de sănătate.

 

Toxiinfecție alimentară

Toxiinfecția alimentară este o infecție digestivă care, de cele mai multe ori, este produsă de ingestia unor alimente contaminate fie cu diverși patogeni, fie cu toxine ale bacteriilor și mult mai rar de virusuri sau paraziți. Aceasta se exprimă prin următoarele simptome: diaree, crampe, greață, vărsături, stare de leșin, dureri de cap.

 

Toxocaroză

Toxocaroza este o infecție produsă de un parazit din genul Toxacra, familia Ascarididae, contractată prin ingestia de sol contaminat cu ouă embrionate, provenite din fecalele animalului gazdă. Embriogeneza se produce pe sol într-un interval de 2-5 săptămâni de la eliminarea ouălor de către animale. Astfel, infecțiile la om nu se produc prin contactul cu fecale proaspete.

 

Trichineloză

Trichineloza este o infecţie cu un parazit numit Trichinella, apărută ca urmare a consumului de carne de porc infestată sau insuficient gătită. Deşi poate fi tratată, trichineloza poate duce în unele situaţii la complicaţii grave, care pot pune în pericol viaţa persoanei infectate.

 

Trichomonas

Trichomoniaza este o infecție cu transmitere sexuală care cauzează apariția unor simptome specifice, cum ar fi descărcarea de secreții vaginale de culoare gălbuie sau verzuie și mâncărime, în cazul femeilor, precum și urinare dureroasă sau secreție albicioasă, în cazul bărbaților.

Ulcer gastric, duodenal etc

Ulcerul gastric duodenal este o afecțiune digestivă frecventă, definită prin pierderea integrității mucoasei (stratul intern al tubului digestiv) într-o zonă limitată a stomacului sau duodenului. Cauzele cele mai importante ale apariției ulcerului sunt infecția cu Helicobacter Pylori ( în mai mult de două treimi din cazuri) și ingestia de medicamente, dintre care aspirina și antiinflamatoarele nonsteroidiene neselective.  Aceste două elemente produc peste 90% dintre ulcere, restul fiind rezultatul unor cauze mai rare.

 

Urticarie

Urticaria este o afecțiune frecventă, caracterizată printr-o erupție brusc instalată, care se remite în 1-24 ore, fără leziuni reziduale, formată din papule și plăci eritemato-edematoase, cu un caracter fugace, asociată cu prurit (care mănâncă) și uneori cu senzație de arsură, care se poate asocia cu angioedem (afecțiune similară urticariei, dar care afectează straturile mai profunde ale pielii), cu dimensiuni variabile. Leziunile urticariene apar din cauza stimulilor parțiali necunoscuți ce cauzează eliberarea mediatorilor după activarea mastocitară.

Vaginita

Vaginita este o afecțiune frecventă și destul de neplăcută, care se manifestă printr-o inflamație acută sau cronică la nivelul vaginului. Conform datelor statistice, orice femeie se va confrunta la un moment dat cu această  afecțiune în decursul vieții. În fiecare an, circa 1 miliard de femei din întreaga lume suferă de vaginită, aceasta fiind provocată, de cele mai multe ori de un dezechilibru al florei vaginale sau de infecții la nivelul aparatului genital feminin.

 

Vasculite

Inflamația vaselor sangvine fie că este localizată sau generalizată este numită vasculită. Este o afecțiune de sine stătătoare sau parte dintr-o afecțiune sistemică. În vasculită, sistemul imunitar atacă vase de sânge sănătoase, acestea inflamându-se și îngustându-se. Cauza poate fi o infecție existentă în organism sau anumite substanțe medicamentoase, însă, cauzele sunt necunoscute. Orice tip de vase de sânge poate fi afectat, de la un capilar mai puțin important la vase de sânge vitale, precum arterele sau venele.

 

Viroze

Durere în gât, rinoree (secreție nazală), nas înfundat și tuse. Acestea sunt câteva dintre manifestările clinice care ar putea fi indiciile unei infecții a tractului respirator superior sau inferior. Virozele respiratorii sunt cauzate de diverse tipuri de virusuri, iar printre cele mai întâlnite forme pe care le pot lua sunt răceala și gripă.

Zona Zoster

Zona Zoster este o boală cutanată acută caracterizată printr-o erupție de vezicule mici, transparente, adesea grupate pe un fond roșiatic, și înconjurate de o areolă roșie. Zona zoster este o reactivare a virusului varicel-zona zoster. Virusul nu dispare niciodată la o persoană care a avut varicelă, dar rămâne inactiv în rădăcinile nervoase până când, de la diferiți factori se reactivează. Stresul, imunitatea scăzută, vârsta sunt factorii care reactivează acest virus.